Как еврото ще защити Мадарския конник

Доц. Тодор Чобанов разгроми противниците на европейската валута

Как еврото ще защити Мадарския конник | StandartNews.com

Знаят ли "защитниците на лева" какво изобразява Мадарския конник? Този въпрос зададе публично от Фейсбук бившият зам.-кмет по културата в София доц. Тодор Чобанов, бивш зам.-министър на културата.

Историкът срази с аргументи противниците на еврото и защити тезата, че европейската валута ще опази българският суверенитет и финансова стабилност.

Какво всъщност цели кампанията срещу еврото? Това са все риторични въпроси, на които всеки, живял в България и посещавал българско училище, може сам да си отговори. Прави се очевидно поредният опит да се манипулира обществото у нас, този път с полуграмотни активисти със съмнителна идентичност, написа още Чобанов. Постът му събра стотици харесвания.

Ето какво написа доц. Тодор Чобанов:

Знаят ли "защитниците на лева" какво изобразява Мадарския конник? Или зад популярни български имена се крият съмнителни личности, които не са помирисвали българско училище, не са виждали български монети от последните 100 години и не са чували за Мадарския конник и неговата символика?

Какво всъщност цели кампанията срещу еврото?

Това са все риторични въпроси, на които всеки, живял в България и посещавал българско училище, може сам да си отговори. Прави се очевидно поредният опит да се манипулира обществото у нас ,този път с полуграмотни активисти със съмнителна идентичност.

1.Какво символизира Мадарския конник, считан за най-популярен символ у нас наред с официалния ни герб и присъстващ неизменно на монетните емисии на БНБ от 30те години на ХХ век, та до днес? Кратък отговор - символизира българския владетел и победата му над Източната римска империя (Византия). "Царският лов" е древен сюжет с многовековна история в Близкия изток и различни проявления, в случая е използван за художествен изказ на българските успехи срещу най-могъщата държава на онова време. Лъвът е царят на животните , победата над него - геройско дело, сравнимо с победата на Дунавска България над големия и могъщ съсед.По темата съм писал през годините няколко пъти, който желае, може да прочете

2.Трябва ли да "спасяваме" българската валута? Кратък отговор - България задължително трябва да влезе в еврозоната.

Само така ще циментираме нашия лев като част от общоевропейската икономика. Именно заради политици, които утре могат да дръпнат килимчето на валутния борд и да осъмнем с ужасите хиперинфлацията, която мнозина помним добре.  Еврото е застраховка срещу политическата и икономическа нестабилност,  гаранция, че пенсии и фондове няма да се изпарят, както вече се е случвало у нас.

Като историк бих искал да напомня на всички, че в Първото българско царство, в което се роди "Златния век" на българската култура и което действително при Крум и Симеон Велики тропа на портите на Константинопол и диктува политическия дневен ред в региона, няма никакви пари.

Във Второто царство има монети, но те плътно следват византийския модел, а византийските пари циркулират наравно с нашите и многократно ги превъзхождат като обем.

В Третото царство започваме с въвеждането на стандарта на франка и сантимите му и оттам идва стабилността на паричната система за десетилетия наред - докъм войните в началото на ХХ век. Днес по-младите не помнят хиперинфлацията на прехода, от която ни спаси валутният борд, който "завърза" лева за германската марка, а оттам - за еврото.

Благодарение на това днес у нас няма хиперинфлация и не обръщаме всичко спечелено в евро и долари, както правехме през 90-те притеснени от непрекъснато "играещите" курсове на лева. Благодарение на влизането ни в ЕС кирилицата стана официална азбука на Съюза.

Влизането ни в Еврозоната ще позволи българските символи да се появят на милиони банкноти и монети и ще си гарантираме спокойствието на общата европейска валута. България ще спечели суверенитет и финансова стабилност, ще паднат лихвите и ще се улеснят инвестициите.

Ако Симеон Велики беше продължил курса на Владимир-Расате за откъсване от християнството и цивилизацията, днес вероятно България нямаше да съществува - както изчезнаха Аварския и Хазарския хаганати.

Днешната цивилизация, с всичките й достижения и кусури, е общият ни европейски дом и еврото е част от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай