Ка­ди­фе­на­та по­ли­ти­ка на пос­ла­ник Мус­та­фа

Пър­ва­та се­сия на Стра­те­ги­чес­кия ди­а­лог пре­пот­вър­ди под­к­ре­па­та от Тръмп

Ка­ди­фе­на­та по­ли­ти­ка на пос­ла­ник Мус­та­фа | StandartNews.com
  • Пър­ва­та се­сия на Стра­те­ги­чес­кия ди­а­лог пре­пот­вър­ди под­к­ре­па­та от Тръмп

Пър­ва­та се­сия на стра­те­ги­чес­кия ди­а­лог меж­ду Бъл­га­рия и Аме­ри­ка, ко­я­то се със­тоя в Гра­нит­на за­ла на Ми­нис­тер­с­ки съ­вет, ос­та­на в сян­ка­та на кри­за­та с Иран и от­к­ри­ва­не­то на "Тур­с­ки по­ток". Но са­мо­то й про­веж­да­не в то­зи нап­рег­нат за све­та мо­мент бе зна­ко­во по три ли­нии. Пър­во, по­ред­но до­ка­за­тел­с­т­во, че ви­зи­та­та на Бо­ри­сов при Тръмп не е би­ла про­то­кол­на. Вто­ро, под­пи­са­ни­ят до­ку­мент от сре­ща­та не е ос­та­нал са­мо в ар­хи­ви­те на Бе­лия дом. Тре­то, че пос­ла­ник Хе­ро Мус­та­фа ве­че ре­а­ли­зи­ра прог­ра­ма­та си да под­ре­ди двус­т­ран­ни­те от­но­ше­ния, ка­то ги вдиг­не на

но­во ор­га­ни­за­ци­он­но и ин­с­ти­ту­ци­о­нал­но ни­во

През 2014-а по­се­ще­ни­е­то на три­ма аме­ри­кан­с­ки се­на­то­ри в съ­ща­та та­зи сгра­да пре­диз­ви­ка по­ли­ти­чес­ки и енер­ги­ен трус в дър­жа­ва­та, кой­то сру­ти как­то про­ек­та "Южен по­ток", та­ка и ка­би­не­та Оре­шар­с­ки.

Но твър­ди­ят юм­рук на се­на­то­ри­те не ус­пя да пре­се­че ни­то ру­со­фил­с­ки­те наг­ла­си в об­щес­т­во­то, ни­то ед­но­по­соч­ния път на синьо­то го­ри­во към Бъл­га­рия.

Не­що по­ве­че, за бъл­га­ри­те днес фан­фар­но­то от­к­ри­ва­не на "Тур­с­ки по­ток" е не по-мал­ко бо­лез­не­но от­кол­ко­то за аме­ри­кан­ци­те. И оп­ре­де­ле­ни­е­то "бал­кан­с­ки" най-мал­ко е про­дик­ту­ва­но от ев­ро­пейс­ка со­ли­дар­ност. А из­ра­зя­ва все още не­у­гас­на­ла­та на­деж­да, че ще ук­ре­пим мяс­то­то си на енер­гий­на­та кар­та на све­та, ма­кар да не ус­пях­ме да ста­нем ли­дер в ре­ги­о­на.

Ка­ди­фе­ни­те ръ­ка­ви­ци, с ко­и­то Хе­ро Мус­та­фа се зае да мо­де­ли­ра га­зо­ви­те тра­се­та и енер­гий­ни­те мощ­нос­ти, за­се­га се оказ­ват мно­го по-ус­пеш­ни от се­на­тор­с­кия скал­пел.

За­то­ва и та­зи те­ма бе­ше в ос­но­ва­та на двус­т­ран­ни­те раз­го­во­ри в рам­ки­те на пет­те па­не­ла на пър­ва­та се­сия на стра­те­ги­чес­кия ди­а­лог. Бе до­го­во­ре­но да се ус­ко­ри ли­цен­зи­ра­не­то на аме­ри­кан­с­ко­то яд­ре­но го­ри­во, ко­е­то да е

ал­тер­на­ти­ва на рус­кия уран

с кой­то се зах­ран­ва АЕЦ "Коз­ло­дуй".

Пос­тиг­на се и спо­ра­зу­ме­ние за ус­ко­ре­но из­г­раж­да­не на тер­ми­на­ла за втеч­нен газ край Алек­сан­д­ру­по­лис, в кой­то пра­ви­тел­с­т­во­то ве­че одоб­ри ре­ше­ни­е­то да при­до­бие 20%, как­то и ус­ко­ре­но за­вър­ш­ва­не на га­зо­вия ко­нек­тор с Гър­ция.

Всич­ки те­зи уси­лия сла­гат по­пъ­тен вя­тър за га­зо­вия хъб "Бал­кан", кой­то, как­то обя­ви Бо­ри­сов, "ще пре­вър­не Бъл­га­рия от пот­ре­би­тел в ос­но­вен тран­зи­тен дос­тав­чик за ре­ги­о­на" - с но­во­из­г­ра­де­на­та соб­с­т­ве­на га­зо­ва струк­ту­ра "с най-мощ­ни­те аме­ри­кан­с­ки ком­п­ре­со­ри", но в съ­що­то вре­ме и ре­вер­сив­на, "за да мо­же да тран­с­пор­ти­ра газ по всич­ки по­со­ки".

На фо­ру­ма ак­цент бя­ха още 10-го­диш­на­та път­на кар­та за сът­руд­ни­чес­т­во в сфе­ра­та на от­б­ра­на­та, въз­мож­нос­ти­те на 5G мре­жа­та, не­об­хо­ди­мост­та от за­ко­но­ви пред­ло­же­ния, чрез ко­и­то дър­жав­ни­те ин­с­ти­ту­ции да ста­нат още по-не­за­ви­си­ми, проз­рач­ни и ефек­тив­ни, но най-за­бе­ле­жи­мо бе из­каз­ва­не­то на пос­ла­ник Мус­та­фа за ус­ко­ря­ва­не на про­це­са по от­па­да­не на ви­зи­те.

Да­ли е до­шъл по­мощ­ник дър­жав­ния сек­ре­тар Дей­вид Хейт или за­мес­т­ни­кът му Мат Бойс, бе те­ма глав­но на хей­тъ­ри­те, но но­ви­на­та, че през фев­ру­а­ри прис­ти­га по­мощ­ник дър­жав­ни­ят сек­ре­тар по ви­зо­вия проб­лем, при­ко­ва вни­ма­ни­е­то, за­що­то как­то ка­за Бо­ри­сов, "в рам­ки­те на го­ди­на, го­ди­на и не­що, ще прик­лю­чим и та­зи те­ма".

Уве­ре­ност­та му до го­ля­ма сте­пен се дъл­жи на го­ля­ма­та ам­би­ция на но­ва­та пос­ла­нич­ка.

"Ние

ис­тин­с­ки дър­жим на Бъл­га­рия

- та­зи не­ве­ро­ят­на стра­на, те­зи прек­рас­ни бъл­га­ри, ко­и­то сре­щам все­ки ден, зас­лу­жа­ват най-доб­ро­то за тях и за де­ца­та им", ка­за Хе­ро Мус­та­фа.

До­ка­то Ис­тан­бул пос­рещ­на с хла­ди­на Бо­ри­сов, от Со­фия тя го из­п­ра­ти с ши­ро­ка ус­мив­ка. Не мо­же да се от­ре­че, та­зи же­на пос­тиг­на по­ве­че от все­ки свой пред­шес­т­ве­ник. И от­се­га е яс­но, че ще го­ни да из­пъл­ни прог­ра­ма си на макс. За­то­ва и се­си­и­те на стра­те­ги­чес­кия ди­а­лог ще се ус­ко­рят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай