Кабинетът зацикли. Три лагера жужат в ГЕРБ, "Промяната" клокочи

Гешев финтира Борисов, черен дим над парламента

Кабинетът зацикли. Три лагера жужат в ГЕРБ, "Промяната" клокочи | StandartNews.com

Какво се случи в съботната нощ на 20 май, че Слави Трифонов изрева във Фейсбук, а кабинетът на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН рязко бе ротиран в правителство на "Продължаваме промяната" с втория мандат и с подкрепата на Борисов?

ВИЖ ОЩЕ: Бомба от ДПС! Велико народно събрание и преучредяване на държавата

Оказа се, че под заплахата Иван Гешев да разтърси с разкрития и дела срещу Борисов държавата, а трите партии да не намерят липсващите им 5 гласа до 121, Борисов е водел паралелни преговори с Кирил Петков, приемайки всичките му условия.

ВИЖ ОЩЕ: Голям скандал с бизнесмен, поканен за земеделски министър

Така дойде ротацията. Иновативната идея акад. Николай Денков и Мария Габриел да се въртят на първия пост в кабинета през 9 месеца изуми политолозите,

развесели народа и разгневи партиите

Докато анализаторите си скубеха косите коалиция или не е съвместното управление, зевзеците в нета кръстиха кабинета D&G (Долче и Габана) и обявиха, че изневярата вече е секс на ротация.

За разлика от тях обаче партийците, чието първо и второ място бяха разменени от лидерите им, се оказаха без чувство за хумор. ГЕРБ буквално закипя. Хората на Борисов открито поискаха поне три министерски кресла. Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас, тропна по масата Денков и обясни, че според договорката единственият министър от ГЕРБ ще е Мария Габриел, която след 9 месеца ще го смени на премиерския пост. Чакат Лена да роди, за да стане вице на Габриел, продължиха Фейсбук майтапите с неродената власт. 

Министри на ротация 

поискали ГЕРБ в четвъртък, довериха запознати с преговорите. Хората на Кирил Петков и Асен Василев обаче склонили само да завъртят 5 ведомства, но сменяйки своите хора с още по-свои хора. Най-вероятно от кабинета на ПП отпадат Андрей Янкулов (МВР), Юлиан Войнов (икономика), Иван Кръстев (социална политика), Христо Даскалов (земеделие) и Гергана Кабаиванова (туризъм). Но отказът на тяхно място да влязат в ГЕРБери вещае черен дим над парламента.

Поне три лагера жужат в ГЕРБ в последните три дни. Даниел Митов и Делян Добрев открито говорели, че ГЕРБ никога няма да подкрепи Асен Василев за финансов министър. Младен Маринов заплашвал с протести, ако Атанас Атанасов влезе в МВР. А Любен Дилов-син пък изобщо не искал да чуе за ПП. Заедно с него били и депутатите на СДС.

12 парламентаристи от ГЕРБ няма да гласуват за кабинета "Денков-Габриел" бе горещата новина в четвъртък. Хората на Борисов и Петков имат общо 133-ма народни представители. Без 12 мнозинството зад кабинета ще е точно 121. Това ще бъде знак, че кабинетът

виси на косъм и подкрепата на ГЕРБ не е безрезервна

обясняваха депутати от групата на Борисов. Според тях в последния момент ГЕРБ ще реши дали бунтарите да не ротират напълно втория мандат. Това зависи и от разпределението на постовете във властта. В момента освен кабинета се редят председателски места в комисиите, областни управители и регулаторни органи.  

Дори ГЕРБ и ПП да изпуснат парата, в "Промяната" също клокочи. Бившият спортен министър Радостин Василев, който финтира Слави Трифонов и пристана на Кирил Петков, сега се готви да ротира и ПП.

На 26 май 2023 г. (петък) той дава брифинг, на който се очаква да се раздели с "Промяната" именно заради дружбата й с Борисов. Съд и затвор за Бойко Борисов, написа Василев във Фейсбук. А в групата на ПП говорят, че заедно с него от "Промяната" излиза и Искрен Митев.

Давайки се на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" става "Приключваме промяната", ехидно коментира Корнелия Нинова, обявявайки че остава опозиция на бъдещия кабинет.Засега не сме поканени на разговори, засега не участваме в съставянето на това правителство, заяви Мустафа Карадайъ. И уточни: "Всеки ден нещо се мени, нещо се случва. Когато предпоставяме събития, можем да навредим на процеса.".

Странно затишие настъпи

в редиците на Демократична България. Ген. Атанас Атанасов, който искаше да става вътрешен министър, млъкна напълно. А Христо Иванов заговори само от името на Да, България. Той съобщи пред журналисти, че вторият мандат трябва да бъде реализиран, но окончателното решение на партията му все пак зависи от крайния вариант на министерските имена.

На този фон дойде и ротацията в прокуратурата. Главния прокурор финтира Борисов. Аз не бягам, аз се бия, заяви Иван Гешев и отвърна на удара на ГЕРБ като разкри, че "Барселонагейт" изобщо не е на трупчета и извика Борисов на разпит. Нещо повече - в безпрецедентна пресконференция Гешев пусна скандален запис на свой разговор с Йордан Стоев от ВСС и нагледно показа как политици се месят в работата на магистратите и дирижират свалянето на главния прокурор.От целия разговор става ясно, че политикът, който настоява за отстраняването на Гешев и праща Стоев да гарантира, че обвинител № 1 ще хвърли оставка, е Борисов. Банкята, уточнява Стоев.

Висшият съдебен съвет даде зелена светлина за процедурата по отстраняването на Гешев, но изненадите тепърва се чакат. Да натискат enter, delete, плюс, минус, каквото искат, заяви обвинител № 1. И допълни: "Когато правиш такива неща трябва да направиш и психопрофил на човека. Объркали са човека. Гордея се с рода си, ще се бия за България и българския народ.".Докато партиите се ротират и се финтират с прокуратурата обратното броене до 10 юни безмилостно тече. Тогава държавата остава без бюджет и плащанията спират. Случи ли се това, голямата ротация ще е на изборите. Когато и да са те. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай