Сряда,

Кабинетът поиска Радев да освободи шефа на НСО. Защо?

От: Агенция Стандарт -
112
Кабинетът поиска Радев да освободи шефа на НСО. Защо?
A
A
A

Министерският съвет отправя предложение до президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на НСО на основание тежко нарушение. Това каза говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев по отношение на няколко обстоятелства - "предаването на видеоматериали от служебните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС".

Според официална информация, която е предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на средства от страна на НСО, предава Дарик.

Бориславова каза още, че е обсъдено разминаването на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на видео от служебните входове на МС, когато е ясно, че вече тази сграда е и контактна точка на европейската прокуратура съпоставено със забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Тя обясни още, че президентът има право по закон да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на Националната служба за охрана.

През следващите дни ще бъде внесен и законопроект за изменение на Закона за националната служба за охрана, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не съществиват, каза още тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички