Кабинетът поиска Радев да освободи шефа на НСО. Защо?

Това каза говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова

Кабинетът поиска Радев да освободи шефа на НСО. Защо? | StandartNews.com

Министерският съвет отправя предложение до президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на НСО на основание тежко нарушение. Това каза говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев по отношение на няколко обстоятелства - "предаването на видеоматериали от служебните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС".

Според официална информация, която е предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на средства от страна на НСО, предава Дарик.

Бориславова каза още, че е обсъдено разминаването на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на видео от служебните входове на МС, когато е ясно, че вече тази сграда е и контактна точка на европейската прокуратура съпоставено със забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Тя обясни още, че президентът има право по закон да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на Националната служба за охрана.

През следващите дни ще бъде внесен и законопроект за изменение на Закона за националната служба за охрана, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не съществиват, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай