Кабинетът обсъжда бюджета и заплатите

Кабинетът обсъжда бюджета и заплатите | StandartNews.com

София. Правителството обсъжда републиканския бюджет, както и този на общественото осигуряване на редовното си заседание в сряда. Бюджетът на НЗОК обаче не се очаква да е тема на заседанието заради неуредиците с парите за болниците и възражения от социалните партньори и лекарите.

В дневния ред е включено и увеличението на минималната работна заплата с 10%, въпреки че по тази точка във вторник също имаше разногласия между партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Плановете на кабинета са тя да стане 340 лв. от 1 януари.

Обезщетенията за гледане на първо дете ще останат 35 лева, но за второ ще се вдигнат на 50 лева, като прагът за получаване на помощта ще бъде 350 лева.

Планирано е максималният осигурителен праг да скочи с 200 лева до 2400 лева. Пенсиите ще се повишат от 1 юли с три на сто, като ще бъде върнато швейцарското правило за осъвременяването им. Така от средата на годината най-ниската пенсия ще бъде 155 лева, а най-високата - 840 лева.

Бюджетът е разчетен при очакван ръст на икономиката от 1,8 %. Заложеният дефицит също е 1,8 на сто, както и очакваната инфлация.

Догодина кабинетът предвижда увеличаване на дълга до 18 млрд. лева. Фискалният резерв в края на годината не трябва да е под 4,5 млрд. лева.

След приемане от правителството Бюджет 2014 трябва да бъде одобрен и от Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай