Кабинет от технократи (ОБЗОР)

Кабинет от технократи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Търсят до петък 50 млн. лв. за пострадалите от бедствия

Служебен кабинет от технократи ще води държавата поне до изборите. Експерти с дипломи от Бостън до Дъблин и Токио са сред членовете на представеното от президента Росен Плевнелиев правителство. С опит като политици в него са само новият премиер проф. Георги Близнашки, външният министър Даниел Митов и МВР шефът Йордан Бакалов. Кабинетът ще има четирима вицепремиери, като двама от тях - Екатерина Захариева и Илияна Цанова, са познати от кабинета "Марин Райков". Другите двама са социалният шеф проф. Йордан Христосков и правосъдният Христо Иванов.

Най-голямата изненада се оказа новият икономист номер 1 Васил Щонов, а 34-годишният Васил Грудев ще влезе в историята като най-младия земеделски министър. Зодия Лъв ще доминира в новия кабинет с четирима представители начело с финансовия министър Румен Порожанов.

В 11 часа във вторник президентът Росен Плевнелиев представи публично номинирания от него втори служебен кабинет. Близо половин час отне на държавния глава да представи приоритетите и хората, на които гласува доверие.

Три задачи за следващите 3 дни постави на екипа си новият премиер проф. Георги Близнашки. Те са пари за бедстващите българи, отпушване на еврофондове и анализ на бюджетите по ведомства. Работата по тях трябва да е започнала до петък, научи "Стандарт".

Приоритет до края на седмицата е спешното осигуряване на 50-те млн. лева, с които да се помогне на пострадалите от бедствията в страната. В последния си работен ден в понеделник парламентът гласува 50 млн. лв. от фонд "Програми и проекти в областта на енергетиката", в който се събираше 20-процентната такса от приходите на ВЕИ-ата, да бъдат пренасочени за пострадалите от природни стихии.

Програмата за регионите на правителството "Орешарски" ще бъде ревизирана проект по проект, за да се спестят средства за целта. Част от икономисаните по този начин пари ще бъдат пренасочени и за изплащане на дължими суми по европрограмите, обяви президентът Плевнелиев. И поясни, че това е най-евтиният ресурс, при който за всеки вложен лев от хазната Брюксел ни подарява още 4. Независимо от крайно ограничения ресурс, с който ще разполага служебният кабинет, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от бедствията, и ще направим всичко възможно да им помогнем, обясни в първата си реч като служебен премиер и проф. Близнашки. Той призова всички да проявим национална солидарност и да се помолим природата да бъде по-милостива.

Втора задача, поставена от служебния премиер, е отпушване на европарите. Вицепремиерът по усвояване на средствата от ЕС Илияна Цанова отлита спешно за Брюксел. Там тя ще преговаря за възможно най-бързо размразяване на средствата по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", както и за детайлите в Споразумението за партньорство с ЕС за следващия програмен период, което ще бъде подписано от този кабинет.
Две седмици ще имат министрите, за да анализират финансовото положение на оглавените от тях ведомства. След 14 дни те ще дадат публичен отчет за заварената ситуация - за изпълнението на планираните приходи и разходи в министерствата, за сключените договори, тяхното изпълнение и финансово обезпечение. Ще бъде направен и пълнен анализ на бюджета за полугодието и очакванията до края на годината.

Неактуализираният бюджет, който е заложен с грешка предвид планираните неизпълними приходи, означава по-малко сигурност в този преходен период, обясни Плевнелиев. И бе категоричен, че ревизия на бюджета все пак ще има. Тя ще бъде подготвена от служебния кабинет и внесена още при първото заседание на следващия парламент, обясни президентът. Той припомни, че ще бъдат наследени редица неразплатени суми и демотивирани строители и общини. Плевнелиев обеща служебният кабинет да не бъде реваншистки, но да изкара на светло всички цифри и данни.
Правителството "Близнашки" ще стартира процедурата за присъединяване към единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.

Правителството ще работи и за изпълнение на Програмата "България в НАТО 2020". Плевнелиев обеща кабинетът да се вслушва в гражданското общество и да включи добрите идеи на народа в управленската програма. Ще бъде изготвен и проект на закон за въвеждане на електронното управление.

Близнашки с 4 вицета

Експерти от САЩ и Европа поемат властта

Четирима вицепремиери ще помагат на служебния премиер проф. Георги Близнашки в изпълнение на посочените от него приоритети на кабинета. Екатерина Захариева поема едни от най-тежките задачи. Тя ще отговаря за преразпределението на финансите, така че да бъде закърпен бюджетът, за създаването на енергиен борд, възстановяване доверието в банковата система, подпомагане на строителния бранш и общините, които са изправени пред фалит заради забавени държавни плащания.

Досегашният началник на кабинета на президента ще управлява и двете строителни министерства - на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране. Лъвицата, която е правист, е известна с принципността си, надпартийността и експертността си. Приета е добре както от всички политически сили в страната, така и от международните институции. Добър администратор е и защитава умело интересите на страната ни при преговори, като успява и да спечели доверието на отсрещната страна с добре подбрани аргументи. Заемаше поста вицепремиер и в първия служебен кабинет, назначен от Плевнелиев. Другата дама, вице на Близнашки, също заемаше поста и в предходното правителство. Задачата на вицепремиера и министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова е да отпуши замразените европари по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие", както и да подпише най-благоприятното за страната ни Споразумение за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г.

Вицепремиер с ресор социална политика и министър на труда и социалната политика ще бъде проф. Йордан Христосков. Като безспорен професионалист в областта на пенсионното осигуряване и пазара на труда той оглавяваше Националния осигурителен институт от 2000 до 2009 г. Има опит като министър в служебния кабинет на Ренета Инджова.

Четвъртият вицепремиер в кабинета ще е с ресор правосъдие и това ще е адвокат Христо Иванов. Назначението му е добър ход от страна на президента, защото бе крайно време правосъдието да не се командва от вътрешния министър. Това коментира вицепрезидентът Маргарита Попова минути след като служебният кабинет бе представен публично. Христо Иванов има зад гърба си сериозен опит по различни международни проекти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона. Като програмен директор на Българския институт за правни инициативи от 2006 г. насам ръководи различни инициативи, свързани със съдебната реформа и превенцията на корупцията.

Изборът на Плевнелиев за министрите в служебния кабинет показва, че през следващите поне 2 месеца ще ни управляват предимно юристи, професори и доктори, възпитаници на САЩ и Европа, хора с високо образование и голям технократски опит. Безспорни специалисти в областта си. Сред министрите преобладават представители на огнените зодии. Голяма част от тях говорят по няколко езика, а безспорният полиглот на кабинета е Николина Ангелкова, която владее английски, испански, италиански, руски и френски език.

Приоритетите на кабинета "Близнашки"

- Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.
- Стартиране на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на ЕС
- Програмата "България в НАТО 2020"
- Номиниране на Кристалина Георгиева за еврокомисар
- Мерки за честно и прозрачно организиране и провеждане на парламентарните избори
- Пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогноза за края на годината
- Ревизия на Програмата за регионите. Икономиите отиват за бедстващите българи и изплащане на дължими суми по европрограмите
- Размразяване на оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие"
- Финализиране на работата по Стратегията за интелигентна специализация и проект за Стратегия за висше образование и продължаване на подготовката за стартиране на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"
- Актуализация на Стратегията за съдебна реформа

Правят и енергиен борд

Временният кабинет ще инициира и създаването на енергиен борд, в който обаче няма да влизат представители на гражданското общество, а международни партньори. Така всички в този проблемен сектор ще обсъждат проблемите и решенията им на масата, а не чрез сделки с богоизбрани и то под масата, обясни нуждата от създаване на борда президентът Росен Плевнелиев. Идеята за създаването на енергиен борд лансира и икономистът Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика. Според него това трябва да е своего рода валутен борд, наложен в енергетиката. Смисълът на въвеждането му е, че обществото е загубило вяра в в българските институции и трябва да бъдат поканени експерти, най-вече от Европа, които да контролират цялата енергетика по подобие на валутния борд, който гарантира финансовата система.

Избраха бяло и черно

Класическите цветове бяло и черно бяха избрали повечето от служебните министри за първото си публично представяне. Със свеж оранжев тоалет се отличаваше единствено вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева. Президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Георги Близнашки пък бяха заложили на вратовръзки в червената гама.

Европарите в ръцете на финансист от Лондон

Основната задача на вицепремиера Илияна Цанова ще е да размрази спрените евросредства и да подпише Споразумението за партньорство, от което ще зависи до голяма степен икономиката ни през следващите 7 години, предвид факта, че средствата от Брюксел са сред основните за бизнеса и общините ни. За да заеме същия пост в служебния кабинет на Марин Райков, Цанова рискува дългогодишната си кариера в чужбина. Тогава тя се върна у нас, взимайки си неплатен тримесечен отпуск от Европейската банка за възстановяване и развитие, в която работеше от 2003 г. до 2014 г.

Бащата на пенсионната реформа влиза в кабинета

Служебният кабинет със сигурност ще се окаже тесен за проф. Йордан Христосков. Бившият дългогодишен шеф на НОИ, социален министър и зам.-министър в две правителства, но най-вече един от авторите на пенсионната реформа у нас през 2000 г., няма как да осъществи и една десета от вижданията си за подобряване на осигурителната система. Защото без работещ парламент не може да се предприеме нито една мярка срещу дефицита в НОИ. Досега винаги когато се е сменяла властта и се е правeло ново правителство, името на Христосков е било сред първите, спрягани за социален министър. Заради безспорния му авторитет на експерт, който познава не само пенсионно-осигурителната материя, но и трудовото законодателство и добре разбира как функционират икономиката, финансите и пазарът на труда. Заради някои от идеите си обаче се разминава и с десните политици, и с бизнеса. Като например категоричния призив за сериозно вдигане на вноската за пенсия, премахване на плоския данък и въвеждане на 20-25% ставка за високите доходи, срещу които работодателите са категорично против. Христосков не се притеснява да дава предложения и на теми табу като въвеждане на диференцирани ДДС ставки за стоки от първа необходимост. Професорът е твърдо срещу ранното пенсиониране, подкрепя семейно подоходно облагане и не приема възраженията на бизнеса срещу вдигането на минималната заплата и осигурителните прагове. Въпреки това обаче той никога не е бил припознаван и от социалистите. Но всички уважават мнението му.

Адвокат държи под око правосъдието

Миналото лято и есен почти всяка вечер той можеше да бъде забелязан на протестите. Любимият му лозунг тогава бе "Фалит на мутрокрацията". Новият вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието Христо Иванов е една от най-влиятелните фигури в неправителствения сектор. Иванов е един от най-горещите поддръжници на реформите в съдебната система. Сред приоритетите на служебния кабинет е именно актуализация на стратегията за съдебна реформа. Оглавяваният от него Български институт за правни инициативи (БИПИ) активно участваше в дебатите за по-прозрачни избори и назначения в съдебната власт и изработваше профили на кандидатите за високи постове. В едно свое интервю той заявява, че най-спешната промяна, от която се нуждае съдебната система за 2014 г., е гарантирането на реалната независимост на съда.

Адвокатът с впечатляваща практика неведнъж е критикувал остро работата на Висшия съдебен съвет. Точно пред него обаче стои предизвикателството като министър на правосъдието да ръководи заседанията на кадровия орган на Темида. Иванов ще го председателства и по време на избора на председател на Върховния касационен съд на 25 септември.

Христо Иванов направи особено актуален въпроса за случайното разпределение на делата в съдебната система. Благодарение на положените усилия и проверките на БИПИ темата намери място в доклад на Европейската комисия.
Пред 39-годишния юрист стои нелеката задача да намери решение на кризата с бюджета на съдебната власт. Само преди няколко дни от ВСС обявиха, че над 90 съдилища са пред фалит.

Финансов факир спасява хазната

Дипломат в отношенията си с хората и перфектен професионалист и ръководител. Това са само част от определенията, които дават за новия финансов министър хората, работили с него. Също като любимия си спорт - тениса, Румен Порожанов е аристократ по душа. Сдържан, но последователен, той е един от най-успешните шефове на Държавен фонд "Земеделие". Никак не е случайно обаче, че вместо аграрния ресор той поема финансите на държавата. Порожанов е дипломиран специалист по икономика на земеделието и отбраната, както и по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute, Австрия. Има зад гърба си не само дипломи, но и завидна кариера. Последната публична длъжност, която заемаше, беше на шеф на Държавен фонд "Земеделие" от 2011 до 2013 г. Назначен беше на поста лично от тогавашния премиер Бойко Борисов, който се изказваше много добре за работата на Порожанов. Като "интелигентен човек" го определи и бившият земеделски министър проф. Димитър Греков, който и прие оставката на Порожанов като шеф на ДФЗ. Преди да влезе във фонд "Земеделие", служебният финансов министър е бил дълго време служител на ведомството, което сега ще управлява. Преминал е през различни постове в него - от главен експерт до шеф на кабинета на Симеон Дянков. Преди да заеме министерското кресло, Порожанов беше председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Юпи от Blizoo поема енергетиката

Новият министър на икономиката и енергетиката идва направо от телекомуникационния сектор. Васил Щонов заема поста директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Blizoo" от 2010 година.

Преди да започне работа там, е бил младши партньор в консултантската компания "Маккинзи" и е съветвал БТК, "Ромтелеком", "Уинд Хелас", "Связинвест", "Киевстар". Опитът си в областта на енергетиката той придобива в Съединените американски щати. До 2004 година той работи като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Завършва Университета на Пенсилвания и Масачузетския технологичен институт (MIT).

Захариева хванала тефтер на прощъпалника си

Че вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева ще е добра със сметките и цифрите и ще чете много, става ясно още от прощъпалника й. Първото нещо, което хваща тогава, е тефтер и химикал. Впоследствие заради любовта й към четенето с лекота я приемат и на трите места, които кандидатства след завършване на немската гимназия в Пазарджик. Записва се международни икономически отношения без дори да разбере, че е приета право, което кандидатства на шега в Благоевград. След кратки размисли зарязва УНСС и избира да стане юрист. И въпреки че не си мечтае за политическа кариера, отдавна е в държавната администрация. Първо като експерт в МОСВ, след което става зам. регионален министър на президента Плевнелиев, главен секретар на "Дондуков" 2, служебен вицепремиер и министър на регионалното развитие в кабинета на Марин Райков, началник на кабинет в Президентството и отново служебен вицепремиер. Като типичен представител на огнените зодии лъвицата Катя лесно се пали, но много бързо й минава. Колегите й са респектирани от последователността и упоритостта, с която гони целите си. Не вярва в случайности. Хората от администрациите, в които е работила, твърдят, че щом се захване с нещо, спокойно може да се смята, че е свършено. Дали Захариева ще успее да стабилизира икономически и финансово държавата, ще разберем в следващите поне два месеца.

Борец срещу купуването на гласове оглави МВР

Специалистът, който успя да вкара в Наказателния кодекс затвор за купуването на гласове, оглави вътрешното министерство в служебния кабинет. През 2009 г. 54-годишният Йордан Бакалов внесе промени, според които за купуване на гласове да се лежи ефективно в затвора, а максималната присъда скочи на 8 години затвор. Той не е типичният политик, макар да е член на четири поредни парламента. Точно обаче като експерт той е член на редица парламентарни комисии, занимаващи се с проблемите на вътрешната сигурност и обществен ред и контрола на специалните разузнавателни средства.

Човек на Кунева поема дипломацията

Бивш член на Националния съвет на "Движение България на гражданите" поема поста външен министър. Политиката влече 37-годишния Даниел Митов още от ученик, когато след като е завършил средното си образование, завършва "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2006 година влиза в политиката и става изпълнителен директор на фондация "Демокрация", а след това и заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП "България на гражданите", а през 2013 година напуска формацията.

Член на МЕНСА води отбраната

Служебният министър на отбраната доц. д-р Велизар Шаламанов познава много добре Българската армия и отвътре, а и военните го познават добре. Той е един от хората, които работиха най-активно за приемането на България в НАТО през 2004 година. Това обаче му спечели и неприязънта на част от военните от старата школа, които още лелеят за армия, наброяваща стотици хиляди войници. Доц. д-р Шаламанов е един от авторите на "План 2004" за преструктуриране на въоръжените сили на България, което беше първият опит за реформа на армията. Член е и на МЕНСА - България.

Иванов качи онлайн архивите на БКП

Бившият председател на Държавна агенция "Архиви" (2011 - 2013) Мартин Иванов е новият министър на културата. Именно той качи в интернет архивите на ръководството на БКП от тоталитарния период, с което си спечели овациите на професионалистите. Въпреки това кабинетът "Орешарски" го уволни през есента на миналата година, а учени безуспешно започнаха петиция в негова подкрепа. Идея на Иванов е да бъде направен и музей на Държавна сигурност.

След като бе уволнен от ДА "Архиви", президентът Росен Плевнелиев го назначи за свой секретар по култура, образование и национална идентичност.

Анестезиолог поема здравето

Мирослав Ненков ще бъде министър на здравеопазването в служебното правителство. Доктор Ненков е изпълняващ длъжността началник на отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при Военномедицинска академия. "Освен че е анестезиолог, е специализирал и интензивно лечение, затова се надявам с интензивни усилия да успее да внесе поне малко стабилност в здравния сектор въпреки краткосрочния хоризонт на мандата", представи го президентът Росен Плевнелиев. Доктор Ненков е запознат с предизвикателствата пред служебното правителство, тъй като беше заместник-министър в служебния кабинет миналата година.

Земеделският е най-млад

Васил Грудев е може би най-младият земеделски министър в историята на страната и със сигурност е най-младият в състава на служебния кабинет "Близнашки". Пловдивчанинът, роден на 5 май 1980 г., обаче вече има сериозен стаж в аграрния сектор. Почти целият му професионален опит е натрупан в Държавен фонд "Земеделие". Започва работа в ДФЗ по време на присъединяването на страната ни към ЕС. От април 2006 г. до август 2013 г. Грудев върви уверено нагоре в йерархията на Държавния фонд, за да се издигне до шеф на "Земеделие" през 2013 г., макар и само за кратко.

Николина Ангелкова закусва с Обама

Николина Ангелкова е сред малцината поканени българи, които присъстват на традиционната Молитвена закуска в Белия дом. Новият транспортен министър закусва с президента на САЩ Барак Обама и избрани авторитети от цял свят на 60-ата юбилейна закуска в първия четвъртък на февруари през 2012 г. Обичайно кариерата на присъствалите на мероприятието тръгва стремглаво нагоре след него. Ангелкова обаче може да се похвали с редица постижения и преди този момент. Тя е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри "Развитие на лидерски умения", магистър по право от УНСС и има специализации по финанси.

Първи звънец  за Коларова

Звънец, с който да открие новата учебна година, ще получи образователният министър доц. Румяна Коларова. Той ще й бъде връчен от предшественика проф. Анелия Клисарова. Ексминистърът ще й връчи и папка с приоритетни задачи, които трябва да свърши служебният кабинет. Сред тях са парите за ремонти на училища, включително и за двете наводнени школа в Мизия. Сумата за тях е 300 000 лева и е налична, но трябва да бъде гласувана от служебния кабинет. В папката е и тестването на онлайн вариант на поправителната матура наесен, както и първият учебен ден.

Специалист от Токио оглави екологията

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова е завършила 9-а френска гимназия в София. Тя е магистър по френска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по международни икономически отношения от Свободния факултет на Минно-геоложкия университет в София. Специализирала е "Международни отношения с ЕС и развитие на Общия пазар" в American University, School of International Services във Вашингтон и "Глобален мониторинг и качество на околната среда" и "Организация, система и дейности на ООН" в United Nations University в Токио.

Шампионка с 37 медала в спорта

Евгения Раданова е българската спортистка с най-много медали от зимни олимпийски игри и единственият наш състезател, участвал на лятна и зимна олимпиада. Тя има 3 отличия от бели олимпиади в коронния си спорт шорттрека и единствената родна спортистка с два медала от зимна олимпиада - през 2002 г. в Солт лейк сити със сребро на 500 м и бронз на 1500 м. След това в Торино през 2006 г. става втора на Игрите на 500 м. Раданова така и не стига до титла на олимпиада. Все пак на световни първенства два пъти е печелила златни медали, а на европейски е седемкратна абсолютна шампионка. Печели 47 медала от шампионати на Стария континент, от които 37 златни. Родена е в София на 4 ноември 1977 г. Възпитаник на 132-ро СОУ, спортен профил, и на Националната спортна академия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай