Кабинет ще има. Редят го от понеделник

Новото мнозинство: Всички срещу ГЕРБ

Кабинет ще има. Редят го от понеделник | StandartNews.com
  • Новото мнозинство: Всички срещу ГЕРБ   
  • Битка за третия мандат на Радев. Премиер ли ще е Мая манолова?

Целия път от пълната обреченост до новата надежда извървяха депутатите от 45-ото НС в деня на клетвата си. Първото пленарно заседание започна с мрачните прогнози, че този парламент няма да го бъде. И завърши с оптимизма, че кабинет все пак ще има. И то на почтеността. Консултациите започват в понеделник, обяви президентът Румен Радев.Радостта от властта обаче не се усещаше с ничий глас. Победителите бяха по-смирени от победените. Загубилите поискаха управленски мандат. Новите даваха акъл на старите. Малките имаха по-голямо самочувствие от големите. И всички жертваха по нещо.Парламентарната аристокрация от ГЕРБ се раздели със самочувствието си. Цвета Караянчева преглътна и обречената номинация за председател, и поредните обиди, приемайки да бъде просто подгласник на новия парламентарен шеф Ива Митева. Десислава Атанасова пък директно направи предложение: Готови сме да поемем управлението и да протегнем ръка към политическите опоненти.

Дюдюкането и подмятането "мутри"

предизвика моралния гняв на Вежди Рашидов, но не и ответния политически удар на парламентарните остриета на ГЕРБ. Те дори преглътнаха изпуснатия онлайн 75-и глас на поставения под карантина Тодор Тодоров.БСП се раздели с илюзията, че ще бъде водещата сила при формирането на новата власт. Дори и Радев великодушно да й повери третия мандат, приоритетите зададе той, не Нинова. Соцлидерът посочи само оперативните задачи: националния план за възстановяване, помощ за малкия и среден бизнес, подкрепа за домакинствата, кредитна ваканция.Президентът свали юмрука и се заяви като коалиционен партньор на новата власт. Постави 8 задачи пред партиите - от съставянето на правителство и въвеждането на нов тип управление, през борбата с ковид-кризата и безработицата, до преодоляване на изоставането ни по всички показатели в ЕС, борба с корупцията, медийна свобода и съдебна реформа. На фона на хилядите прогнози от 4 април до днес, че бъдеще има само технократски кабинет, Радев поиска "ясна политическа отговорност, която не се крие зад експерти". И въпреки заканите на "Изправи се! Мутри вън!" за ревизия и изваждане на мръсните тайни на властта, не изключи никого. Дори ГЕРБ.Ще бъде силен знак, ако Вие - политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране иприлагане на Пакт за почтеност и компетентност, призова президентът.В този възможно най-пъстър парламент, създаващ невъзможност за управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът "Съединението прави силата", надгради посланието Мустафа Карадайъ. И декларира

под условие подкрепа на ДПС за кабинет на трите партии от протеста

ако изпълняват националните цели: план за излизане от пандемичната криза, програма за възстановяване и устойчивост, консенсус за ускорено икономическо развитие и достойно членство в евроатлантическите структури.Николай Хаджигенов разбра, че лозунгите от площада не стават за парламентарната трибуна. Мая Манолова се дистанцира от агресивния тон на Мария Капон и представи без излишна емоция желанието на коалицията си за възстановяване на справедливостта. Хората на Слави Трифонов пък най-накрая застанаха, дори и за кратко, пред микрофоните.

С чий мандат ще бъде новото правителство?

Ясно е, че няма да е с първия - на ГЕРБ. Стартовият пленарен ден показа внушителното мнозинство от 163 гласа без тези на ГЕРБ в подкрепа на Ива Митева от "Има такъв народ". И очерта посоката: Всички срещу ГЕРБ.Краткото изказване на Тошко Йорданов, с което той показа, че главна цел на "Има такъв народ" е промяна в изборното законодателство, за да се реализира волята на референдума, остави впечатлението, че партията на Слави Трифонов може и да се откаже от мандат. Още повече, че от една страна тя вече има парламентарната власт, от друга самият Йорданов заяви: Да не се лъжем, този парламент няма да изкара 4 години.Словото на Христо Иванов, съсредоточено върху единствената цел на Демократична България в новия парламент - смяна на Гешев и Цацаров, пък показа, че градската десница се е простила с мечтата си да прави кабинет.Вече постигната договорка за правителство с Радев видяха мнозина в думите на Корнелия Нинова, че "ако и когато получи третия мандат, БСП ще реши как да постъпи". С не по-малка увереност между партиите се говори, че Радев е решил да заложи на "Изправи се! Мутри вън!",

за да се създаде кабинет с премиер Мая Манолова

Всъщност, чий ще е мандатът за първи път е по-скоро в графата техническа подробност, отколкото политически лост за влияние. Радев се заяви като човекът, който ще подтиква обединението, но и ще търси отговорността от иначе несъвместимите партии. Те решават дали да участват или не в новата реалност. Ако изберат първото, ще правят компромиси в името на национални цели. Ако ли не - всички са готови за нови избори.А тя, новата реалност, е пълна противоположност на старата - от стила на работа, до стила на отношенията.

В парламента настана женско царство

Начело е Ива Митева с три дами за заместнички -Цвета Караянчева, Мукаддес Налбат и Татяна Дончева. Лидерките на парламентарни групи - Мая Манолова, Корнелия Нинова и Десислава Атанасова дадоха още в първия ден заявка за зрелищни парламентарни дебати.В първия пленарен ден бяха внесени повече закони, отколкото в старото Народно събрание за пленарен сезон.Колко дълъг ще е животът на 45-ото НС знаят само врачките. В първия му ден обаче започна най-дългата предизборна кампания - за следващия парламент. И тя ще води от парламентарната трибуна. С действия в полза на хората.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай