Изследване показва, че Троян е добро място за живеене

Дискусия за демографското развитие на общината събра учени, политици, предприемачи, общественици

Изследване показва, че Троян е добро място за живеене | StandartNews.com

Градът Троян и общината се възприемат като едно добро място за живеене с много повече възможности и развит бизнес в сравнение с други български градове. Това показват изводите от демографско проучване, за пръв път огласени от кмета Донка Михайлова. Троян съчетава предимствата на малкия град като спокойствие, уют, екологично чиста среда  и същевременно градът не е замрял, в него има живот и работещи бизнеси, няма безработица, има млади хора, които се установяват в общината и основно в града. Той се развива, спокоен е и доста безопасен, сред младите хора няма престъпност, няма и ромски етнос, който да обезпокоява населението, сочат резултатите от проучването. Градът е много подходящ за улегнал семеен живот и отглеждане на деца, има възможности и за културен живот, и за развлечения и за спорт, климатът е много хубав, здравословен.

Данните бяха споделени на оживена дискусия за демографското развитие на общината, организирана от кандидата за четвърти мандат Михайлова, събрала учени, политици, предприемачи, просветни дейци, общественици. На базата на проучването може да се изведат и негативни възприятия, които имат отношение към причините за напускането на младите хора. Нивото на заплащането в Троян е значително по-ниско от това в големия град, най-вече в София. Младите хора винаги получават по-ниски заплати и това ги демотивира, няма и възможности за реализация на всякакви професии. В малкия град липсва многообразието от възможности, с което големият град пленява въображението на младите  хора.

Затова в нашата платформа първата цел е да направим общината по-млада, подчерта Донка Михайлова. Затова са набелязани 40 конкретни стъпки за ограничаване на негативните демографски тенденции чрез целенасочени местни политики за заетост и по-високи доходи, балансирано развитие и нарастване на привлекателността на общината. Преди всичко постигане на по-добро образование, спорт и култура, стимулиране на раждаемостта, нарочни политики за подобряване на качеството на живот в селата и грижа за здравето на хората.

Страната годишно намалява с около 50 хиляди души, което ще рече, че всяка седмица изчезва едно голямо село и всяка година  по един голям град, посочи пред форума председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи д-р Калоян Паргов. Той представи аналитичния доклад „Демографската криза – причини, фактори, динамика”. Прекратяването  на негативната посока, в която се развиват демографските процеси в България и нейното евентуално преобръщане, може да стане при стабилизацията на политическата среда и реставрация на доверието в институциите, при преодоляването на имуществените и регионалните неравенства, при радикалното реформиране на социалните системи.

Троян вече показва как може да се постигне демографска устойчивост, съчетавайки местните политики с възможностите, които дава държавата, подчерта един човек с регионален и национален опит като кмет и депутат – Дора Янкова. А демографът професор Климент Найденов - декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет, и доцент Стелиян Димитров допълниха дискусията с още социологически изводи и примери от европейската практика.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай