Неделя,

Изнудваме ли РС Македония? Говори посланик Райков

От: Агенция Стандарт -
623
Изнудваме ли РС Македония? Говори посланик Райков
A
A
A

България не изнудва Република Северна Македония (РСМ), както в последно време някои официални лица в Скопие започнаха да твърдят особено активно. Това каза Марин Райков, посланик на България във Великобритания, който участва в Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“. Форумът се провежда в София и е под патронажа на президента Румен Радев. 

Няма причина ние да изнудваме нашите братя в Скопие, ние сме братски страни, споделяме едни и същи езикови традиции, споделяме обща историческа памет, посочи Марин Райков. По думите му е нелепо да се определя като изнудване поставянето на условия за започване на преговори. Целият процес на присъединяване е един условен процес. Няма причина България, която премина този процес на посрещане на определени искания и условия, да приеме, че тези изисквания няма да важат за следващите, каза още посланикът, цитиран от БТА.

Началото на преговорния процес с РСМ е свързано с предварително утвърждаване на преговорна рамка. България не блокира процеса, нещата са изключително ясни - България има очаквания в преговорната рамка да бъдат заложени определени нейни очаквания, да бъдат дадени определени гаранции за интереса на българската нация и на България като страна членка на ЕС, посочи Райков. Тази преговорна рамка ще определи задълженията на Европейската комисия да следи прогреса на РСМ по пътя ѝ към членство в ЕС. 

Посланикът допълни, че РСМ ще започне преговори за бъдещо членство в ЕС. Това е в интерес на България, в интерес и на нашите съюзници, в интерес на НАТО, на ЕС, на регионалната стабилност и в интерес на българската нация, защото тази граница, която ни дели, трябва да бъде колкото се може по-ниска. В историята ни тя е била възприемана като проклятие за българския народ и не може да не се радваме, че един ден тя ще бъде снишена до максимум. Разбира се, България има справедливи и легитимни очаквания, отбеляза Марин Райков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички