Изнудваме ли РС Македония? Говори посланик Райков

Ние сме братски страни, споделяме едни и същи езикови традиции, споделяме обща историческа памет, посочи той

Изнудваме ли РС Македония? Говори посланик Райков | StandartNews.com

България не изнудва Република Северна Македония (РСМ), както в последно време някои официални лица в Скопие започнаха да твърдят особено активно. Това каза Марин Райков, посланик на България във Великобритания, който участва в Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“. Форумът се провежда в София и е под патронажа на президента Румен Радев. 

Няма причина ние да изнудваме нашите братя в Скопие, ние сме братски страни, споделяме едни и същи езикови традиции, споделяме обща историческа памет, посочи Марин Райков. По думите му е нелепо да се определя като изнудване поставянето на условия за започване на преговори. Целият процес на присъединяване е един условен процес. Няма причина България, която премина този процес на посрещане на определени искания и условия, да приеме, че тези изисквания няма да важат за следващите, каза още посланикът, цитиран от БТА.

Началото на преговорния процес с РСМ е свързано с предварително утвърждаване на преговорна рамка. България не блокира процеса, нещата са изключително ясни - България има очаквания в преговорната рамка да бъдат заложени определени нейни очаквания, да бъдат дадени определени гаранции за интереса на българската нация и на България като страна членка на ЕС, посочи Райков. Тази преговорна рамка ще определи задълженията на Европейската комисия да следи прогреса на РСМ по пътя ѝ към членство в ЕС. 

Посланикът допълни, че РСМ ще започне преговори за бъдещо членство в ЕС. Това е в интерес на България, в интерес и на нашите съюзници, в интерес на НАТО, на ЕС, на регионалната стабилност и в интерес на българската нация, защото тази граница, която ни дели, трябва да бъде колкото се може по-ниска. В историята ни тя е била възприемана като проклятие за българския народ и не може да не се радваме, че един ден тя ще бъде снишена до максимум. Разбира се, България има справедливи и легитимни очаквания, отбеляза Марин Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай