Изненада! Социолози очакват по-малко формации в новия парламент

БСП трябва да се бори за своя електорат срещу „Български възход“ и „Възраждане“

Изненада! Социолози очакват по-малко формации в новия парламент | StandartNews.com

Най-голямата интрига в тази предизборна ситуация и в периода на регистрация е дали ще имаме коалиция вдясно между ДБ и ПП. В рамките на около седмица това трябва да се реши. ПП продължават да запазват тактично мълчание по въпроса и в този смисъл всички погледи са насочени в тази посока, съобщи пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет Линкс“.

Според него, ако формациите се явят заедно на избори, част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори.

„Не трябва да забравяме и феномена на „гласуването за победителите“ - който може да спечели, привлича нови избиратели. За мен, по-скоро отиват понастоящем към известен позитивен ефект в така числово измерение, говоря за избиратели, при евентуална коалиция", каза социологът.

При всички случаи ДБ ще бъдат част от парламента, категоричен бе Живков.

Губи ли левицата от войната на ръководството с президента? „Левият избирател вече свикна през годините на това противопоставяне между ръководството на БСП и президента. Не очаквам да повлияе негативно върху подкрепата на БСП. Дори напротив, сякаш електоратът на социалистическата партия се консолидира. Нинова стои стабилно, в сегмента на левия електорат тя има своята тежест. Според мен това ще има значение за това БСП да постигнат вероятно около същия, а може би дори и малко по-висок резултат от ноемврийския“, обясни Добромир Живков.

БСП трябва да се бори за своя електорат срещу „Български възход“ и „Възраждане“. Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята Живков.

Големите въпросителни са дали ИТН и „Български възход“ ще участват в следващия парламент. Според Живков доверието на избирателите в ИТН изглежда „безвъзвратно загубено“, а в „Български възход“ не се вижда „достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи“.

„Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание“, разкри Добромир Живков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай