Изборите да бъдат проведени в два дни

Ако има нов протест, ще го оглавят синдикатите, а не триото

Изборите да бъдат проведени в два дни | StandartNews.com
  • Ако има нов протест, ще го оглавят синдикатите, а не триото
  • Хората в момента не мислят за избори, а как да преминат през зимата, казва Антоний Гълъбов в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ


- Доцент Гълъбов, прези-дентът Румен Радев насрочи датата за бъ-дещите избори. Според Вас трябваше ли да бъде преместена за по-нататък и това ще доведе ли до по-ниска избирателна активност?
- Много трудно е да се каже, но лично аз смятам, че президентът Радев избърза. Защото той трябва да насрочи тази дата 60 дни  преди изборите, а той го направи месец и половина по-рано. Според мен той трябваше да изчака как вървят нещата при ваксинациите и какво се случва с овладяването на социалната криза. Но така или иначе това е негово решение, избрал е първата възможна дата, а това за мен няма разумен аргумент.
- Мислите ли, че това може да доведе до по-ниска избирателна активност с оглед на пандемията?
- Засега е доста трудно да се отговори на този въпрос. Първото, от което зависи, е как ще се развие пандемичната ситуация, а другото - какви условия ще бъдат създадени на самите избори. Аз смятам, че е разумно да се мисли по посока на избори в рамките на два дни, както и евентуално

да се използват физкултурните салони на училищата
за да бъдат подсигурени необходимите отстояния между хората и да има възможност да се организира процесът. Но ако този процес е и с машинно гласуване, разумното е да се организира в два последователни дни.
- Дали хората са готови за машинното гласуване?
- Засега не съм убеден, защото до голяма степен зависи и от това какъв тип машина ще бъде избрана. Ако тя до голяма степен напомня устройства, с които повечето хора свикнаха - от типа на банкомати и така нататък, това може би ще намали броя на хората, които не биха могли да се справят с машинния вот. Но при всички положения самият процес на гласоподаването най-вероятно ще се удължи. Така че това е още един аргумент да се мисли за избори в два последователни дни.
- Според Вашите наблюдения какви са нагласите на хората в момента?
- Аз смятам, че хората не мислят за избори в момента. Онова, което сега е много по-голям фокус на вниманието им, е как да преминат през зимните месеци. Поне засега

всички резултати, които виждаме,  са фон, не предизборни нагласи.

- Ако има неадекватни икономически и социални мерки, това ще отблъсне ли част от гласоподавателите?
- Трудно е да се прецени, защото разходите за домакинствата ще се разпределят в началото на следващата година и едва тогава хората ще могат да преценят до каква степен имат икономически проблеми. Но примерът, който имаме най-близо до нас, са изборите в Румъния, които преминаха при много ниска избирателна активност. Така че по-вероятно е да вървим към този сценарий.
- По-ниска избирателна активност като че ли вече няма накъде?
- Доколкото успях да се ориентирам, избирателната активност в Румъния е била над 30 на сто, а ние не сме слизали толкова ниско, обикновено се задържаме над 40 процента. Според мен, ако се създадат необходимите условия, толкова хора биха излезли и сега на избори. Но това зависи както от развитието на ситуацията, така и от типа кампании, които ще се ориентират партиите. Защото , ако продължи извънредната противоепидемична обстановка, това предполага

различен дизайн на самата предизборна кампания
- На този етап как бихте могли да коментирате поведението на ГЕРБ и мерките, които предприема правителството?
- Струва ми се, че хората отново като че ли се мобилизираха и са готови да спазват мерките. Намаляха хората, които не носят правилно маски. Има усилие от страна на обществото да се постигне резултат и е много важно това да не бъде компрометирано. Да не се създаде впечатлението, че лишенията, на които се подлагат част от българските граждани, няма да бъдат оценени.
- Имах предвид по-скоро социално-икономическите мерки, които се предприемат за компенсация на хората. Очаква се срив в някои браншове.
-  Всъщност едва сега се появиха по-обезпокоителни данни за нарастване на броя на безработните. Иначе, като изключим онези браншове, които бяха практически спрени, сякаш картината е по-обнадеждаваща от очакванията.

Аз лично не очаквам срив - по-скоро отделни сектори ще забавят развитието си
и ще бъде много важно как ще успеят да се възстановят.
- Протестите затихнаха. Каква според Вас е причината да не успеят?
- Моето обяснение за техния неуспех е в това, че им беше зададен прекалено нисък хоризонт. Хоризонтът, който им зададе президентът Румен Радев остана непроменен - единствено с искането за оставка на правителството и на главния прокурор. Така че протестът не се разви като граждански, не успя да изведе свои говорители и да формулира допълнителни искания. И този нисък хоризонт доведе до това, че той изгуби енергията си твърде бързо.
- Смятате ли, че може да има нов протест в резултат на социално-икономическа криза?
-  В този си вид, протест не може да има, тъй като той бе структуриран прекалено широко, прекалено многопосочно. Ако се появи сериозен икономически и социален проблем, смятам, че там вече на преден план ще излязат синдикатите, а не "Отровно трио", "Изправи се, БГ", майки и всички останали групи, участващи в сегашните протести. Така че

в този си вид този протест нямаше как да успее
и нямаше никаква перспектива. Оттук-нататък, аз се надявам да не се стигне до това, но ако възникнат сериозни икономически затруднения, по-скоро синдикатите ще поемат подобна роля.
- А мислите ли, че в следващия парламент броят на политическите сили ще бъде по-голям?
- Да, като че ли вървим към по-фрагментиран парламент с повече фракции, отколкото сегашния, и това ще отговаря на реалната ситуация в обществото. Ние вече сме имали парламент с осем фракции. Но предварителните сондажи не са електорални, защото хората, както казах, още не мислят за избори.
- Кои от извънпарламентарните имат шанс на базата на тези сондажи?
- "Демократична България" има шанса да влезе в парламента. Има заявен интерес и симпатии към партията на Слави Трифонов, но съвсем друг въпрос е, че този интерес е заявен от групи, които не са достатъчно дисциплинирани в желанието си да гласуват. Там има известно изместване между заявено намерение и реално действие. "Отровното трио" също има интерес към създаване на някакъв политически съюз, създават местни структури, което означава, че вероятно ще се явят на избори. Може би с Мая Манолова, може би с други политически формации. Смятам, че и Обединените патриоти във вариант на съюз между ВМРО и НФСБ имат шанс да  влязат в парламента, които означава, че

вървим към седем или осем фракции в новия парламент
а това означава по-трудно постигане на съгласие.
- И коалиционно правителство.
- И много сериозен проблем от самото начало - създаването на мнозинство.
- Какво мислите за проекта на Цветан Цветанов? Може ли да отцепи структури на ГЕРБ, като се има предвид, че навремето той отговаряше за тяхното създаване?
- Така е, вече виждаме, че отделни структури на ГЕРБ преминаха към "Републиканци за България". Същественият въпрос е дали по апаратен път тази организация ще се опита да привлече гласове, или ще се ориентира да привлече и различни групи от колебаещи се избиратели. Поне засега сякаш виждаме, че господин Цветанов се опитва да привлече част от избирателите на ГЕРБ. А това ограничава възможностите му.
- А какви са перспективите за БСП?
- Моделът "Радикална опозиция на всяка цена" не е печеливш. БСП не събира допълнителна подкрепа и сякаш изглежда, че не я търси. А ако продължи в тази посока,

БСП няма шанс да постигне по-добър резултат от ГЕРБ
Важно е да се има предвид и това, че в изявлението на Румен Радев изаше обезпокояващи елементи за подготовка на общественото мнение за неприемане на изборния резултат от страна на някоя от политическите партии, което би създало политическа криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай