Петък,

Иво Сиромахов министър на културата? Ето отговора му

От: СТАНДАРТ -
3955
Иво Сиромахов министър на културата? Ето отговора му
A
A
A

Лавината от майтапи, подигравки и откровен гняв срещу министъра на културата Атанас Атанасов продължава да расте. Причината е видиоселфито, което министърът пусна от кабинета си, за да благодари на всички, които са го поздравили за рождения му ден. Атанасов стана на 32 години и в клипа пожела на приятелите си "щастлив петък и щастлив уикенд". Гилдията се взриви от възмущение, творци и политици цял ден коментират надрусан ли е бил министърът.

Актьори и музиканти започнаха да си правят „министерски клипчета” ала Атанасов, обявявайки акция „Предай нататък”. С изпълнения в стил министъра блеснаха актьорите Филип Аврамов и Веселин Плачков, музикантът Венци Мицов избра неговият клип да е от банята.

Култов майтап си направи и водещият сценарист на Слави Трифонов Иво Сиромахов. Благодаря за свършената работа, г-н Наско! – написа Сиромахов. И обяви: С вълнение ви съобщавам, че приех поста министър на културата. Сиромахов прилага и програма с приоритети.

Ето целия пост на Иво Сиромахов във фейсбук:

Скъпи приятели,

С вълнение ви съобщавам, че приех поста министър на културата.

Няколко часа обмислях, претеглях плюсовете и минусите. Проведох напрегнати разговори с представители на управляващата коалиция, и изразих опасения, че може би не съм достатъчно подготвен за този пост.

Но те ми казаха: Бе кво ти пука, така или иначе по-зле не може да стане.

И вероятно са прави.

Никога не съм бягал от отговорност. Когато има да се свърши нещо, аз отивам и го свършвам.

Така ще направя и с българската култура.

В никакъв случай не подценявам свършеното от моя предшественик, г-н Наско. Той е свършил доста работа и аз ще се опитам да награждам върху стореното от него.

Благодаря Ви за свършената работа, г-н Наско.

Ето какво смятам да направя в мандата си като министър:

1. ТРАДИЦИИ И ПРИЕМСТВЕНОСТ

За никого не е тайна, че най-силните години на българската култура са били по времето на Людмила Живкова. Имало е много банкети в творческите съюзи, почивни станции на писателите, на актьорите, на филмовите дейци, на композиторите, на художниците и т.н.

Смятам да ги възстановя.

2. ТВОРЧЕСКИ ОТЛИЧИЯ

Незабавно ще върна званията заслужил артист, народен артист, заслужил художник, народен художник, заслужил деятел на културата и т.н.

Това ще издигне българските творци на високо ниво.

Званията ще се дават по заслуги към управляващата коалиция. Заслужили и народни ще станат всички, които са помагали на управляващите в предизборните кампании било то с песни, било със скечове, било с интервюта. Първият, който ще бъде удостоен със званието народен артист, е големият български актьор Асен Блатечки. (Той ще ми бъде и съветник по въпросите на театъра).

3. ФИНАНСОВА РЕФОРМА – ОБЛЕКЧЕНИЯ И СТИМУЛИ

Ще освободя от данъци бакшишите, които музикантите получават по време на участия. Това е творчески труд и за него трябва да има данъчни облекчения.

Финансирането от министерството на културата ще мине изцяло на проектен принцип. Тоест пари от държавата ще получават всички творци, които създават произведения в подкрепа на властта. Да речем поет, който напише една талантлива, емоционална поема, посветена на някой министър или депутат, ще може да получи финансиране от министерството в размер до 10 хиляди лева. Ако художник му нарисува добър портрет и министърът или депутат е доволен от портрета – министерството ще отпуска до 20 хиляди лева.

По този начин ще се поощрят добрите практики в българската култура.

4. РЪКОВОДЕН ЕКИП

Като свои заместник-министри в екипа си ще привлека професионалисти с доказани качества в менажирането на културните процеси.

Инж. Митко Димитров ще бъде първи заместник-министър, като същевременно поема дирекция „Музика и оптимизъм“.

Г-н Вежди Рашидов прие да ръководи банкетната дейност, в тази област той има огромен опит.

Г-жа Лили Иванова ще оглави дирекция „Памет българска“.

Филмопроизводството ще бъде оглавено от млад специалист с модерно мислене и огромен опит в продуцирането на филмчета в Youtube. Името му ще Ви съобщя по-късно.

Благодаря на всички, които ме подкрепиха.

Ще се постарая да не ви разочаровам.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички