Иванов е оптимист за конституционното реформиране на ВСС

Иванов е оптимист за конституционното реформиране на ВСС | StandartNews.com

София. Партиите от опозицията застанаха зад идеята и възможността за конституционно реформиране на ВСС и това е важно, обасни министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНР.

Под думите му е трудно да се говори за бламиране на оригиналната стратегия за правосъдна реформа, предвид че събраха не конституционно, а мнозинство от почти 3/4 от народните представители за съдебна реформа.

Това, че има разминаване по една конкретна точка – дали ВСС да е постоянно действащ орган – с партиите от опозицията, не е драматично на този етап, поясни той.

Основната цел на стратегията е наистина реформирането на Висшия съдебен съвет. Когато сме съставяли стратегията, ние сме мислили какво може да стане с минимални конституционни интервенции, както и без тях, защото нямахме никакво очакване, че ще се събере подобно мнозинство. В момента ние минаваме на друго ниво на реформиране на ВСС като възможност. Какво ще успеем да договорим, да убедим парламентаристите и т.н., предстои. Съдебната стратегия не е реформата. Това беше един предварителен сериозен тест за намерението и готовността на парламента. Виждаме, че доколкото не просто стана неудобно да си "против" реформата, стана неудобно да не си "за" стратегията и това е много важно. Имаме много голяма готовност за разговори, смята Иванов.

ВСС винаги досега е била онази трансмисия, която е осигурявала връзката между политическата и съдебната система, затова и опозицията изпитва известна "боязливост" към идеята за реформирането ѝ, изтъкна министърът.

Придвижваме се към формирането на достатъчно голямо мнозинство в парламента и към започването на един сериозен разговор за реформирането на конституционно ниво на структурата на ВСС. Оттук пък можем да разговаряме за страшно много параметри на работа на ВСС и да постигнем целите, които сме си заложили, а именно – той да престане да бъде трансмисия за политическо влияние в съдебната власт. По много начини може да се случи това нещо. Въпрос на разговори е. Стратегията е документ за политически намерения. Това не е реформата, допълни правосъдният министър.

Не може да сведем реформата до постоянно действащ или не ВСС. Няма конституционно мнозинство за това ВСС да остане постоянно действащ, каза Иванов. Мнозинството обаче е твърде решено да реформира институцията, допълни той и уточни че реформата няма да започне в края на мандата на настоящия състав на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай