Иванов: Да не товарим прокуратурата с нови правомощия

Иванов: Да не товарим прокуратурата с нови правомощия | StandartNews.com

Трябва да фокусираме основните правомощия на прокуратурата в наказателния процес, а не да я товарим с нови правомощия. Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира депутатската инициатива за промени в ГПК, с които на главния прокурор се дава възможност да разваля сделки.

По думите му това това не е достатъчно мотивирано и достатъчно обяснено. Той допълни, че е хубаво, че депутатите имат свои идеи, но наистина радващото е, че самият Сотир Цацаров е излязъл с отрицателно становище по въпроса.

Министърът посочи, че сам не е разбрал как пълномощията за спиране или разваляне на сделки (били те в ръцете на главния прокурор, или в тези на финансовия министър) може да имат отношение към продажбата на БТК, след като тя е станала в друга държава: „Изглеждаше малко като кризисен пиар този сюжет".

„Това да имаме една прокуратура, която се занимава само с основната си функция, е изключително важна част от реформата", подчерта Иванов. Според него в българската политика има изключителна персонализация, която я превръща не в „игра на тронове, а в игра на табуретки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай