Иванов: Заради нас е забавянето на коалиционното споразумение

Има риск при съставяне на правителство да се получи партийна феодализация на отделните министерства, искаме гаранция това да не се случи, каза Атанас Атанасов

Иванов: Заради нас е забавянето на коалиционното споразумение | StandartNews.com

Ние виждаме нашата роля като гаранти на управлението. Настояването за максимално бързо придвижване към Шенген, Еврозоната и НАТО са важни за нас. Така Христо Иванов обясни някои опасения за назначенията в сектор Сигурност, които Атанас Атанасов обяви пред президента Радев. 

Иванов призна, че закъснението за подписването на коалиционното споразумение е заради ДБ, но го обясни с технологични пречки. Не търсете спекулация, каза той след консултацията при президента.

Имаше среща вчера в централата на ДБ, обсъждахме рамката на коалиционното споразумение, имаме технологични пречки, каза той. Това е напълно нормална среща, защото те предлагат чернова за споразумение и ние трябва да го обсъдим. Имена относно другите политически формации - аз дори не ги знам, пълната картина за мен я няма. Разбираме изключителната сложност, в която е страната. За нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Фокусираме се на двустранния вектор на разговори между нас и ПП, оставяме първата политическа сила да се договори с останалите. В крайна сметка трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление, каза Иванов. 

Кога ще има правителство - зависи от много фактори. Ние в сряда вечерта трябва да сме приключили с нашите процеси, каза Иванов. По думите му, сегашното мнозинство няма да е достатъчно, когато с 2/3 се променят структури в съдебната власт. Кой е позходящ за диалог - те ще решат, каза още той. По думите му, обявените съкращения в администрацията не го изненадват. Предстои влизане в икономически растеж, ще се търсят хора с трудови навичи, подкрепяме мандатоносителя, каза още председателят на ДБ.

Има риск при съставяне на правителство да се получи партийна феодализация на отделните министерства, искаме гаранция в коалиционното споразумение това да не се случи, заяви Атанас Атанасов. По отношение на сектор Сигурност - той е изключително важно звено и трябва да има баланси. Бяха сменени всички шефове на службите, това трябваше да се случи. Но има риск да се получи напрежение с новото правителсдтво. Някои от назначенията бяха удачни, други - не. Всички трябва да иамт доверие на службите. Очертава се новите министри на вътрешните работи и отбраната да са служебните министри. Бойко Рашков има качества, доказал е, че е упорит. Не е въпрос за Бойко Рашков. Секторът е сложен, трябва да има координация. Секторът по сигурността към МС е неглижиран, той трябва да влезе в своята функция и да координира, а не всеки да решава сам.

На въпрос дали Стефан Янев ще е министърът на отбраната, Атанасов каза, че е разбрал от медиите. Подписването на коалиционно споразумение е по искане на ДБ, добави още Атанасов.

Актуално от деня: Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай