Ива Митева с признание за раздялата със Слави

Тя подчерта, че "Заедно" се различава съществено от ИТН по много неща

Ива Митева с признание за раздялата със Слави | StandartNews.com

Пътят е достатъчно широк и има място за всички нас. Това каза в предаването „Лице в Лице“ Ива Митева от коалиция „Заедно“ за раздялата с „Има такъв народ“.

„Това, което ме задържа в политиката, е разочарованието, което виждам в очите на хората. Задържа ме и малката искрица надежда, която все пак е останала у тях. Аз не съм била в политиката, за да усвоявам власт, да управлявам и да трупам богатства. Аз съм била в политиката, за да дам това, което мога и което зная“, обясни тя.

Ива Митева подчерта, че от „Има такъв народ“ са я предложили за председател на Народното събрание, заради качествата ѝ. Тя не смята, че ги е предала и винаги е държала на думите си.

„За съжаление пътищата понякога се разделят. Пътят е достатъчно широк, за да има място за всички нас. Смятам, че е дошло времето за съвместна работа, а не за разделение“, каза още тя.

Ива Митева смята, че прекалено много авторитети са „изгорели“, т.е. те са се изгубили в бързо сменящите се парламенти. Ето защо тя благодари на всички хора, които са повярвали в коалиция „Заедно“ и са се съгласили да влязат в битка за следващото Народно събрание.

„Това, което сега е различно, е, че мислим еднакво. Взимаме решенията единодушно. Няма изявени лидери, независимо, че аз се водя председател на коалицията. Аз не се чувствам такава. Всички сме равнопоставени“, каза още тя.

Листите на коалиция „Заедно“ са редени отдолу нагоре, т.е. местни авторитети са водачи и те са избирали екипа, с който да работят. „Всички хора казваха, че искат да виждат в листите местни лица – хора, които ще ги представляват. Сега сме им дали този шанс“, поясни още Митева.

Тя подчерта, че коалицията се различава съществено от „Има такъв народ“ по много неща. Митева изрази разочарованието си например, че докато е била в „Ива такъв народ“ така и не се е изработил Закон за референдумите. Имало е също така указания, да не се гласува с преференции. Но подчерта, че е имала пълна свобода да действие в парламента и често с Любомир Каримански са успявали да обърнат нагласите на депутатите.

„Голяма част от хората са разочаровани и ни казват, че няма да гласуват. Една жена дори ни обясни, че според нея от избори на избори става все по-зле и не иска никой да я кара да гласува. Други път ни казват, че сме обърнали тяхното решение и въпреки първоначалните си нагласи да не гласува, те ще отидат до урните“, каза още Ива Митева.

Според нея проблемите по места са различни, но коалицията ще тръгне от общите – като инфлацията, битовата престъпност, културата, здравеопазването, образованието и законодателната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай