ИТН свали картите. Истината за бюджета, БНБ и президента

Партията на Слави каза как ще гласува

ИТН свали картите. Истината за бюджета, БНБ и президента | StandartNews.com

"Има такъв народ" ще гласува "против" бюджета за тази година. Това заяви депутатът Филип Станев в интервю за БНТ.

"Ние ще гласуваме против. Ние го направихме вече на първо четене в Парламента. Ще цитирам думите на един бивш финансов министър, г-н Симеон Дянков, който каза, че това е най-лесно скалъпеният бюджет. Аз ще си позволя, без да съм финанист, да коригирам думите на г-н Дянков - най-зле скалъпеният бюджет. Този бюджет е счетоводен, те го наричат по-пасивен, нереволюционен, не, този бюджет не е добър. Ето, протестите, които видяхме вчера, на полицаи и пожарникари, и то не само те. В много от сферите на дейност на държавата има огромно недоволство от това, което се случва с този бюджет", каза Станев.

По отношение избирането на гуверньор на БНБ, Станев припомни, че Димитър Радев е с отдавна изтекъл редовен мандат и коментира, че той е достатъчно близък през годините до ГЕРБ и видимо сега е припознат, признат и харесван от ПП-ДБ.

    "Тази "сглобка" се сглобява не само на ниво кабинет, не само на ниво гласувания в пленарна зала, а и на ниво БНБ и регулатори в страната", изтъкна той.

Във връзка с избора на председатели на парламентарните комисии Филип Станев заяви, че тези позиции са били предварително договорени и е щяло да бъде като "подхвърляне на милостиня" към ИТН, БСП, "Възраждане" да им се даде по една "комисийка".

    "Важен е принципът. Нарушен беше духът на парламентаризма, уважението, това да имаш опозиция, защото без опозиция няма реален политически живот.

    Ако политиката беше игра на карти, ние нямаше да можем да играем, защото нямаме карти. Картите се раздават задкулисно, под масата, в колодата има много повече от четири аса. Случва се всичко онова, което не би трябвало да се случва в една демокрация", каза още той.

По отношение на идеите за ограничаване правомощията на президента, Станев заяви, че тази идея е част от видимо течащата и ширеща се война между изпълнителната власт и президентството, която тече по друга ос - евроатлантическа.

"Тази материя трябва да се докосва много внимателно", предупреди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай