ИТН чака геометрията на кабинета. Ще гласува ли?

Няма да бъдем добринчовци, каза Ивайло Вълчев

ИТН чака геометрията на кабинета. Ще гласува ли? | StandartNews.com

Аритметиката и геометрията на кабинета чака партията на Слави Трифонов, за да реши дали ще подкрепи правителствения екип, предложен с мандата на ГЕРБ.

За ИТН ще бъде важно какво правителство ще бъде предложено – дали ще е с партийни фигури или техническо правителство. Предварително не можем да кажем нищо – нито да, нито не, коментира заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев пред бТВ.

Той нито отрече, нито потвърди, че ИТН ще дадат подкрепа. Депутатите на Трифонов искат първо да видят състава, структурата и подкрепата за кабинета.

Силно се надявам партиите да живеят с идеята да има редовно правителство, каза Вълчев. Той уточни, че за изготвянето на бюджета са нужни 4-5 парламентарни седмици и изрази надежда, че партиите имат готовност да приемат най-важния финансов закон, който се чака от всички.

За Ивайло Вълчев освен аритметиката е важна и геометрията на едно бъдещо правителство – дали ще е просто подкрепа или под някаква форма на коалиция.

ИТН иска правителство с приоритети и срокове, за да знаят кой, какво и за колко време ще може да свърши работа. Ивайло Вълчев се надява, ако има правителство, да е с пълен мандат на работа. Той добави, че когато Бойко Борисов казал, че има планове за правителството, на скамейката на ГЕРБ стоят два отбора с министри, което за ИТН не било добре. ИТН нямат желанието да бъдат добринчовците, които се усмихват на всички, а имат цели и приоритети в парламента. ИТН не одобряват идеята за ротационно председателство на парламента, въпреки че подкрепиха кандидата на ГЕРБ за председател на Народното събрание – Росен Желязков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай