Вторник,

ИТН бесни на Василев за черните списъци. Разкриха натиск за Македония

От: СТАНДАРТ -
11312
ИТН бесни на Василев за черните списъци. Разкриха натиск за Македония
A
A
A

Депутатите от „Има такъв народ” са бесни на Асен Василев за предложения законопроект, който предвижда властта да прави наказателни списъци без съд и присъда и да замразява пари и имущества по доноси. В него те видяха опит да им бъдат извити ръцете заради твърдата им позиция срещу вдигане на ветото за преговори на Северна Македония с ЕС.

Този закон не е обсъждан и не е съгласуван с „Има такъв народ“ като коалиционен партньор, обяви на специален брифинг в парламента Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия от „Има такъв народ“ (ИТН), предаде БТА.

Става въпрос за законопроекта, изработен във Финансовото министерство, според който властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват посочени в закона дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

Депутатът Станислав Балабанов каза, че от това, което е излязло в публичното пространство, става ясно, че въпросният проект на законопроект е „абсолютен фашизъм“.

"Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде там в МС. Защото, ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм и се надявам по някакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда да действаш по този комунистически за нас начин е неморално и некоректно. От ИТН по отношение на такива бъдещи разговори, ние ще бъдем категорични", заяви Балабанов.

Експертът на ИТН и бивш депутат Николай Радулов пък обвърза този проектозакон с тежката за коалицията тема за ветото на Северна Македония.  Той видя в проекта заплаха за тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартират преговорите с РСМ.

"Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни - абсолютно безусловно да се стартира процедура по присъединяването на Македония - един опит да си каже: "Който не е съгласен с нещата, които предлагаме, ще влезе в някой от тези списъци. Така си мисля аз".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички