Историческа среща създаде: Крайовска тройка на Балканите

Историческа среща създаде: Крайовска тройка на Балканите | StandartNews.com

Премиерите на България, Румъния и Сърбия с общи проекти за региона

В историческа за три балкански държави среща премиерите на България, Румъния и Сърбия - Бойко Брисов, Виктор Понта и Александър Вучич, се обединиха и я нарекоха "Крайовска тройка". Това се случи в историческия град Крайова в петък. Целта е с помощта на трите държави да се задействат и ускорят общи транспортни, инфраструктурни и енергийни проекти. "Както Вишеградската четворка работи заедно, така и ние ще можем", заяви Понта. Румънският премиер отбеляза и 8-годишнината от приемането на България и Румъния в Европейския съюз.

И двете страни са заявили на колегата си Вучич своята готовност да подкрепят Сърбия за влизането й в Евросъюза. "Много сме впечатлени от гостоприемството в Крайова. Разбрахме се за три неща, които са важни. За подкрепата на Сърбия за влизането в ЕС, за изграждане на инфраструктурни проекти и да затворим пръстена, което ми е мечта, София-Букурещ-Белград и ж.п. участъците, където влаковете ще се движат със 160 км/ч", заяви Борисов.

Той уточни, че с колегата си Виктор, както той го нарича, са очертали и свързването на Букурещ с Русе. "След това по "Хемус" Сърбия ще има излаз и на Бургас, и на Констанца", обясни българският премиер. И в типичния си стил каза, че така ще стигаме и до Пекин. "Използваме Крайова, за да кажем - войната назад, мирът - напред", заяви още Борисов. По думите му Сърбия ще бъде член на ЕС в рамките на пет години. Борисов е поканил двамата си колеги Понта и Вучич във Варна. "Да разнообразим малко. Не може само в София, Букурещ и Белград да се срещаме", обясни Борисов.

Вучич от своя страна призна, че се вижда за първи път с българския министър-председател, но е изключително доволен от разговорите. И тримата премиери получиха по една специална картина, подарък от кметицата на Крайова. Става дума за произведение на изкуството по специална технология с обезцветяване на метала от известния художник Лучиян Илинеску. "С Понта имаме уникалния шанс от много години да изградим прагматични отношения, въпреки че сме от различни политически семейства", призна Борисов. И беше категоричен, че Брюксел толерира такъв вид срещи.

Като конкретна тема на разговорите между Понта и българския премиер е било и присъединяването на двете страни към Шенген. "Аз вярвам, че заедно ще влезем в Шенген и заедно ще премахнем мониторинговия механизъм", заяви в заключение Понта.

Борисов "за" падането на санкциите за Русия

"България няма официален отказ за строена "Южен поток". Европейският съюз е категоричен, че без да се изпълни третият енергиен пакет, нито една страна не може да си позволи да го прескочи. Ние не сме против Русия. Всяка една държава ще бъде принудена да спазва правилата. Аз се надявам по-бързо да паднат санкциите", обясни Борисов.

И отново и пред колегите си напомни, че е голям радетел за осъществяването на "Набуко уест". "Това е естествено място, откъдето да дойде газ от Азербайджан, и след срещата в Лозана - и от Иран", обясни българският премиер. Борисов е запознал колегите си с идеята за изграждането газов хъб у нас във Варна. "Вертикалният газов коридор също е много важен. Със Сърбия и Румъния се работи активно и за изграждането на интерконекторните връзки. Сега различни интереси се преплитат. Санкциите и контрасанкциите влияят, но се надявам да се спазва Минското споразумение", обясни премиерът Борисов и отправи призив към всички министър-председатели да не се опитват да прескочат Европейския съюз.

"Ако някой си мисли, че може да прескочи ЕС, няма да му се получи. Има правила", категоричен беше Борисов. Той не скри, че завижда на колегата си Виктор Понта заради факта, че румънците вече добиват газ от своите находища в Черно море. "Не виждам интерес от руска страна, ние им плащаме, мисля около 6,7 милиарда на "Газпром", обясни отново Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай