Истината лъсна. Украйна ни благодари за пратено оръжие

Външно министерство в Киев закова властите ни

Истината лъсна. Украйна ни благодари за пратено оръжие | StandartNews.com

Истината лъсна. Украйна официално ни благодари за изпратено в нейна помощ оръжие.

Кратък видеоклип с благодарности за помощта към редица държави пусна в туитър профила си украинското Министерство на външните работи. В списъка на споменатите държави е и България, с което става ясно, че държавата ни участва с доставки за оръжие за Киев.

"Искрено благодаря на партньорите ни за несекващата помощ в тези трудни времена", гласи публикацията, цитирайки думите на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний.

В клипа се изказват благодарности само към държави, които са изпратили оръжие на Украйна, стана ясно от изявление на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши. Той е потърсил обяснение от Киев защо страната му не е спомената в клипа, въпреки че е предоставила финансова помощ както и бронежилетки и каски.

"Получихме обяснение от Украйна, че благодарността в този клип е към държавите, предоставили помощ като оръжия", разясни министърът на пресконференция. Япония не предоставя като помощ смъртоносни оръжия, защото има ограничение в конституцията си. Официалната помощ от страна на България също е само бронежилетки и каски. Още преди ден авторитетното американско издание "Ню Йорк Таймс" разкри, че България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай