Искри между президент и премиер заради Русия

Искри между президент и премиер заради Русия | StandartNews.com

Близнашки нареди оттегляне на проатлантическа визия за страната ни в НАТО

София. Първи искри между държавния глава Росен Плевнелиев и назначения от него служебен премиер Георги Близнашки се появиха в сряда. Повод стана проект на документа "Визия 2020: България в НАТО", който трябва да бъде представен на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4-и и 5 септември. В първоначалния вариант, като извод от военната експертиза и от докладите на службите за сигурност, е записано, че Русия е в "информационна война" с България. Според документа тя е "осъществявана чрез активно и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации". "Точно това представлява заплаха за националната сигурност на страната ни", пише още в становището. Подобна позиция изрази късно в сряда генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Срещу твърденията в документа очаквано се обявиха от АБВ и "Атака". Те поискаха и оставката на военния министър доц. д-р Велизар Шаламанов. Изненадващо вчера след заседанието на Министерски съвет коментар направи и премиерът Георги Близнашки. Въпреки че проектът е отговорност на Министерството на отбраната, министър-председателят скастри Шаламанов, че не е съгласувал текстовете си с него. А по-късно дори заяви, че "войната е нещо твърде важно, за да бъде оставена на военните", цитирайки френски политик.

Близнашки настоя проектът да бъде оттеглен. И уточни, че авторите му са "били строго предупредени". "Бях строг", каза Близнашки. Но все пак заяви, че не одобрява "бруталните действия на моменти на руското ръководство". Според него обаче от конфликта не могат да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на България.

Държавният глава Росен Плевнелиев обаче защити проекта. "Залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО", припомни той. И изрази одобрението си за процедурата при изготвянето й - с работна версия, изготвена от уважавани експерти и публикувана на сайта на Министерството на отбраната, което позволява да се чуят всички гледни точки в обществено обсъждане според него.

Очаква се новият вариант на визията да бъде готов в понеделник, когато ще се проведе извънредно заседание на Съвета по сигурност, на който документът трябва да бъде официално одобрен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай