Искри между БСП и ДПС за храмовете

Червените изненадаха депесарите със закон

Искри между БСП и ДПС за храмовете | StandartNews.com

София. Искри прехвърчаха днес между депутати от БСП и ДПС заради поправка в Закона за вероизповеданията. С нея червените стопират претенциите на отделните вери за възстановяване на имоти, културни паметници държавна или общинска собственост. Вносители са шефът на ресорната комисия Пламен Славов и колегите му от БСП Димитър Дъбов, който е депутат от Шумен и Татяна Буруджиева, избрана от Разград. Проектът не е бил съгласуван с партньорите им от ДПС и в движението бяха неприятно изненадани. Идеята на червените идва след остри протести в Карлово заради решението на съда в Пловдив да върне на мюфтийството Куршум джамия. Негодуване имаше и в Стара Загора, и в Кюстендил заради готовност да се възстановят бившите джамии. Имотът в Града на липите в момента е Музей на религиите. Соцпоправката ще опази от претенции и Боянската църква в София, храмове в Несебър и Арбанаси и други паметници, които православното духовенство иска да стопанисва.

"Много от храмовете са одържавени с грабеж", напомни зам.-шефът на комисията по вероизповеданията и бивш говорител на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. "Никой поп, имам или свещенослужител няма да ги е предоставил доброволно на държавата и на комунистическата партия, всичко е ставало под натиск и с манипулации - или чрез службите за сигурност, или чрез армията, или чрез недобросъвестни депутати като тези", възмути се Хафъзов.

Шефът на правната комисия Четин Казак определи проекта като опит за яхане на националистическата нива и печелене на дивиденти на местно ниво. Той допусна, че е възможно на базата на тази поправка някои съдилища да променят решенията за имотите на мюфтийството на втора инстанция. Като явно имаше предвид случая с Куршум джамия. Мюфтийството е завело 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии и всичките са паметници на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай