Искри в "Промяната". Депутат каза кои министри остават

Интригата Никола Минчев или Атанас Атанасов се задълбочава

Искри в "Промяната". Депутат каза кои министри остават | StandartNews.com

Разнобой в "Продължаваме промяната - Демократична България" заради ротацията. Напрежението кой да бъде новият председател на парламента расте с всяка изминала минута. 

След като лидерът на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че е готов да поеме поста, а премиерът Николай Денков потвърди името му, в "Промяната" избуяха различни мнения.  

"Г-н Никола Минчев има нашата подкрепа. Ако той вземе решение, че ще бъде председател на Народното събрание, ние ще го подкрепим и в това няма промяна. Ако той вземе решение, че би предпочел да е водач на листата за евроизборите, пак ще го подкрепим. Той има нашата подкрепа във всички случаи.", коментира в интервю за БНР депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов. Така той нагнети интригата, че решението Атанасов или Минчев ще оглави парламента още не е взето.

Пандов заяви, че не смята, "че има някаква драма" по казуса със следващия председател на парламента. Няма никакви решения на партийните органи, уточни той.

"Има министри, за които не става въпрос за потенциалната им смяна. Може да има критики. Към всичките министри критиките са били в конкретни моменти за конкретни неща", каза още депутатът от ПП-ДБ. Според него в конкретни сектори има развитие – например във външната и финансовата политика. Сред работещите министерства той назова още МРРБ и Министерството на транспорта.

Преговорите са в начален етап. Нормално е да има промени във втория ешелон. При нов министър нормално е политическия му кабинет да претърпи някаква реконструкция, подчерта още Пандов във връзка с конструирането на новия кабинет след ротацията. По думите му е "добре да има конкурентна среда", а не лицето, влизащо в обувките на министър, да усеща срастване с поста.

"Това, което виждаме при този модел на взаимно възпиране, контролиране и баланс – това е много трудна плоскост, линия, по която се движим. Необходимо е разбиране и от двете страни и внимателни искания и действия", коментира Васил Пандов.

От гледна точка на държавното управление няма голямо значение с чий мандат е съставено правителството. Въпросът е технически, символен, но не юридически, изтъкна Васил Пандов.

"Много трудно е да се харесат политически сили, които са били преди това опоненти. Но когато имаме представителство, каквото е то – хората са избрали тези партии с тези съотношения между тях, има паритет, това налага взаимното разбиране и компромис."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай