Искра Михайлова: Възраждане предупреждаваше за лицемерието на управляващите

Успяхме да ограничим поставянето на фотоволтаици на земеделска земя

Искра Михайлова: Възраждане предупреждаваше  за лицемерието  на управляващите | StandartNews.com

 

- Г-жо Михайлова, България отново отива на избори. Каква е оценката на "Възраждане" за работата на 49 НС?

- Ще отговоря в два аспекта: в чисто политически план и по отношение на законодателната дейност. В 49-ото Народно събрание "Възраждане" стандартно беше една от най-активните политически групи. За краткия мандат ние внесохме 38 законопроекта, от които 8 бяха приети, 15 бяха отхвърлени, а 15 не бяха разгледани поради липса на воля или желание от страна на председателя на Народното събрание и председателите на комисии. Средно сме внасяли по един законопроект на всеки 9 дни.

В чисто политически план в 49-ото Народно събрание паднаха много маски. Всичко, за което ние от години предупреждаваме, стана факт. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" изпълниха целите, с които бяха проектирани и създадени, а именно да върнат властта в ръцете на ГЕРБ и ДПС. За щастие, това стана очевидно за всички трезвомислещи български граждани, които ще имат възможността да им дадат своята оценка на изборите през юни. 

- В политическите скандали потънаха някои добри законодателни идеи на "Възраждане" като поправките в Закона за водите, според които цената на водата трябва да бъде различна за различните региони в зависимост от способа на водоснабдяването и съответните разходи. Кои полезни за хората решения издейства в 49-ото Народно събрание Вашата партия?

- Някои от постигнатите успехи, които засягат огромен брой българи, са ограничаването за поставяне на фотоволтаици на земеделска земя, забрана за продаване на парче на държавни терени за минен добив на безценица и ползването им в частна полза, поправките на "Възраждане" попречиха един милиард лева за рекултивация да изтекат във фирми, приближени до властта. Но може би най-широкообхватната и значима победа за нас беше спирането на рекламите за хазарт в България.

Управляващите отхвърлиха законопроекта на "Възраждане" за хазарта, но това пробуди огромно обществено недоволство. За да го потушат, те внесоха свой прочит на законопроекта, силно щадящ хазартния бранш. Благодарение на упоритите усилия на екипа на "Възраждане" успяхме между двете четения да постигнем някои съществени промени, които считаме за успех и стабилна първа крачка в борбата с тази "епидемия", засягаща десетки хиляди български семейства. 

Някои от приетите предложения са:

- Едно от последните решения на 49 НС бе свързано с отпускането на 200 милиона лева годишно на "Мини Марица - изток" ЕАД за рекултивация. Защо това бе важно?

- От години се знае, че парите за рекултивация недостигат. Към днешна дата проблемите на мините са далеч по-големи. Но в този случай е много важно да бъдат подчертани някои факти. Положението, в което днес се намира комплекс "Марица-изток" е благодарение на погрешно взимани решения от редица правителства - като започнем от 2019 година с пропускането на механизма за капацитет от правителството на ГЕРБ и т.нар. Обединени патриоти, минем през четворната коалиция ПП-ДБ-БСП-ИТН, които внесоха Плана за възстановяване с пагубни условия за българската енергетика и свършим с последните решения от миналия месец за газификация на тецовете в маришкия басейн, предложена от ГЕРБ и подкрепена стандартно от ПП-ДБ и ДПС. 

На фона на това, че предизборно се отпускат 1 млрд. лв. за рекултивация на равни траншове от по 250 млн. лв. за 4 години, е по-скоро предизборна маневра на виновниците. Ние от "Възраждане" направихме предложение, с което се гарантира тези пари да останат в мините, тъй като в първоначалния вариант, внесен от ГЕРБ, вратата за частните фирми на приближените до властта беше широко отворена. 

Друг е въпросът дали и как парите ще достигнат до "Мини Марица-изток". От "Възраждане" ще проследим това да се случи, както и това да бъдат използвани в държавна, а не в частна полза.

- Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за битовите абонати - нещо, за което Вие и "Възраждане" отдавна се борите. Гарантирана ли е поносима цена на тока за хората и докога?

- Нищо не е гарантирано. Отлагането е половинчато и предизборно. Няма как то да става като отлагане със случайно налучкани дати. За да е устойчиво това решение, то трябва да се базира на изпълнени критерии, които както и да гледаме, не могат да бъдат покрити по-рано от 3 до 5 години в най-добрия случай. Това предложихме от "Възраждане", с ясно разписани критерии, но не срещнахме особена подкрепа от останалите партии. Така че тази една година не е особена победа. 

Друг е въпросът дали и защо изобщо се налага да има либерализация на пазара в страна като нашата, която може да обезпечи вътрешното си потребление на електроенергия. Можем, не без основание, да предположим, че е заради едни бързи пари по НПВУ, които шепа хора във властта ще си разпределят чрез приближени до тях частни фирми. На мен това не ми звучи като добра идея за България. Ние от "Възраждане" сме категорично против тези порочни практики, налагани вече десетилетия. Освен това колко може да е либерализиран един пазар, ако в редица нормативни актове перманентно се приема субсидирането на ВЕИ?

- "Възраждане" поиска два референдума - за влизането в еврозоната и за членството на България в НАТО. Във време, когато сме заобиколени от войни, не е ли опасно да се поставя под въпрос 20-годишната евроатлантическа принадлежност на България, още повече че при състоянието на армията ни, трудно можем сами да гарантираме националната си сигурност? 

- Референдумът е висша форма на демокрация. Допитването до гражданите по въпроси, които пряко ги касаят, няма как да бъде вредно или опасно. По отношение на еврозоната повече от 600 000 българи ясно изразиха своето желание такъв референдум да бъде проведен, както има такава практика в други европейски държави. 

По отношение на евроатлантическата принадлежност на България смятам, че всеки сам може да даде оценка колко тя е полезна или вредна за нацията ни. Договорът с НАТО изтича и точно това е моментът, в който българите трябва да препотвърдят или отрекат избора, който е бил направен преди години. Към днешна дата, дори по думите от днес на френския президент, съществува реална опасност НАТО да се включи във военния конфликт в Украйна - нещо, което едва ли някой българин желае. От "Възраждане" многократно сме изразявали позиция по този въпрос - България трябва да остане неутрална. 

- Отново ще водите листата на "Възраждане" в Стара Загора. Какви приоритети ще отстоявате в новия парламент?

- От 2019 година до днес най-големият проблем на област Стара Загора са опитите да бъде унищожено десетилетното производство на електроенергия от затворен тип. В нашият регион се произвежда ток от местен ресурс и ни прави независими от всякакви външни обстоятелства.

Като член на Комисията по енергетика винаги съм защитавала позициите, които нашата организация има в приоритетите си, а именно за енергийно независима България. Ние сме от страните с възможности за енергиен суверенитет и следващите години ще бъдат ключови в това дали ще го запазим или ще го загубим. Като представител на област Стара Загора няма как да не обръщам допълнително внимание на проблемите на комплекс "Марица - изток". Те засягат региона ни и в социален, и в икономически план. Криза в този вид производство означава криза в региона. 

Дългогодишната ни борба срещу вредите от Зелената сделка и последователната ни работа в тази посока са в основата на нашето решение да излъчим кандидат за евролистата от област Стара Загора в лицето на Даниел Проданов. С това продължаваме борбата си на следващо ниво.

- Колегите Ви от "Възраждане", които бяха изключени, се явяват срещу партията Ви на изборите. Конкуренция или опит за отлив на гласове от "Възраждане" виждате в тяхно лице?

- Не мисля, че е възможно което и да е от двете. "Възраждане" има своя път и своите цели. Наш ангажимент е да гледаме напред и да вървим към все по-пълно изпълнение на ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели. 

- Какви цели си поставя "Възраждане" в европарламента и в кое европейско политическо семейство ще се нареди партията Ви?

- "Възраждане" ще бъде част от следващия състав на Европейския парламент и нашите представители там ще се борят за възраждане на Европа, както ние тук се борим за възраждане на България. Европейският съюз има нужда от сериозни реформи, за да бъде всяка държава членка равнопоставен участник в него. Още с влизането за България не са договорени добри условия за участие и сега това трябва да се промени. Едно от първите неща, които трябва да се направят, е да се сформира преговорен екип, който да иска промяна в тях, във всеки един сектор - земеделие, енергетика, икономика. Съществено внимание от страна на нашите представители ще има върху пакта за миграция и Европейския зелен пакт.

  • Успяхме да ограничим поставянето на фотоволтаици на земеделска земя
  • С действията си "Възраждане" провокира  забрана на реклама на хазарт
  • Предупреждавахме за лицемерието на управляващите
  • "Възраждане" ще е част от следващия Европарламент
  • Отиваме в Брюксел, за да се борим за възраждане на Европа, казва Искра Михайлова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
     
    •  Забрана на рекламата на хазартни игри в радиото, телевизията, електронните медии и интернет сайтовете. 
    •  Забрана да се рекламира върху съоръжения общинска и държавна собственост. 
    •  Забрана да има игрални зали и казина в населени места под 10 000 жители, както и на 300 м от всякакви образователни институции в останалите градове.  
    •  Отделят се 50% от средствата, събрани от вноската за социално отговорно поведение, да бъдат за лечение и терапия на хазартно зависими. 
    •  Бонусите вече не се считат за разход за данъчни цели. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Лалаланд
преди 1 седмица

В политиката има общи интереси. Лицемерни и фалшиви патриоти са Възраждане!

Откажи