Искат Цацаров да разследва смъртта на Кирил

Искат Цацаров да разследва смъртта на Кирил | StandartNews.com

Варна. Смъртта на варненския владика Кирил продължава да е най-обсъжданата тема в морската ни столица. "Митрополитът е с ранг на министър и съмненията за убийството му трябва да се разследват от Главна прокуратура", категорични са варненски духовници от близкия кръг на владиката. Те продължават да не вярват, че става въпрос за нещастен случай. "Беше отличен плувец, а и как, ако се е удавил, тялото му ще се носи 3 минути над водата до буните. Щом се е нагълтал с вода в белите дробове, трябваше да потъне на дъното", коментират местните свещеници. Според тях и излезлите три експертизи за причината за смъртта на дядо Кирил - удавяне, хипотермия, след това сърдечен инфаркт, също подклаждали съмнения, че нещо не е наред. А най-обидно било изключително бързото му и претупано погребение.

"До момента няма доказателства или обосновани съмнения, че се касае за насилствена смърт", е мнението обаче на прокуратурата.

"Няма човек във Варна, който да мисли, че митрополит Кирил се е удавил", категоричен е пред "Стандарт" по-големият му брат Христо Христов. Той държи клуб на "Еврофутбол" по улица "Фантазия и е зает с клиенти. Затова и не иска да се впуска в коментари на последните версии за смъртта на дядо Кирил, които отново нашумяха през изминалата седмица. Никой не се обади на мен и на майка ми да иска разрешение за аутопсия на тялото му, оттам нататък не вярвам, а и не искам да знам, какви експертизи са правили, отсича братът на владиката. Никой от роднините на покойния митрополит не е бил разпитван по досъдебното производство, което води Варненската районна прокуратура и за което обяви тези дни, че не е прекратено.
Христо преди две седмици е регистрирал в съда фондация на името на митрополит Кирил, която ще продължи делото му. "В нея са само хора от фамилията. Смятаме да работим за паметници, да има библиотека, църковен музей. Зная, че аз няма да направя това, което той щеше да направи", обяснява братът.

Дядо Кирил стана първият архиерей, който след промените започна да развива целенасочена социална и катехизаторска прицърковна дейност. Още преди 11 г. с неговата благословия и лична подкрепа беше открита първата православна детска градина за бедни семейства във варненското село Кичево. Малчуганите в нея се отглеждат, възпитават, хранят и лекуват безплатно за сметка на църквата със средства по проект, спечелен с австрийска католическа фондация.
"Самият аз съм пето дете от бедно семейство. Знам какво е недоимък, какво е да си броиш залъците. Затова и направихме градината. Докато ме има мен, ще я има и нея, дано я има и след мен", заявяваше приживе владиката. По негова инициатива във Варна бяха създадени две прицърковни патронажни кухни за възрастни хора и приют за бездомници в Добрич.

А преди 16 години към храма "Св. княз Борис" във варненския кв. "Аспарухово" пак с негова благословия и подкрепа беше открит център за наркозависими, в който до момента трайно са се освободили от дрогата над 150 човека.

Свещеници искат сбирка преди избора във Варна

Председателите на църковните настоятелства на храмове във Варна поискаха благословия от патриарх Неофит и Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовялата епархия, да се свика свещеническа конференция преди избора на Варненски и Великопреславски митрополит. Молбата им е тя да се проведе на 3 декември от 10,30 ч в Кръглата зала на сградата на църковното настоятелство на Катедралния храм "Св. Успение Богородично".
"Нашата отговорност пред Господа, верния християнски народ и паметта на новопредставения митрополит Кирил за провеждането на честни избори, от които зависи бъдещето на епархията, изисква да положим всички усилия, за да продължим след избора на новия Варненски и Великопреславски митрополит да служим на Бога и на християнския народ в единство и с мир в сърцето", пишат те в писмото си до патриарха и владиката.

Молбата е подписана от председателите на 12-те варненски храма. Тази конференция ще даде възможност на епархийските избиратели да се видят очи в очи, да си кажат всичко, а не както сега да се говори на ухо. Нека да чуят всички, защото елементите са три - митрополит, свещеници и народ. Форумът ще премахне всички подозрения и съмнения, ще излезем с единна позиция и ще се гарантират честни избори за митрополит, каза за "Стандарт" варненски духовник, запознат с намеренията. Според него голямата надежда е дядо Амвросий като архиерей не само да даде благословия, но и да стои като център на разискванията в този ден на самата конференция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай