Интелектуалци скочиха в защита на Паргов

БСП-София под ръководството на Калоян Паргов през годините е доказала, че е работеща структура

Интелектуалци скочиха в защита на Паргов | StandartNews.com

Като представители на творчески, научни и образователни институции и организации, изразяваме тревогата и недоумението си по повод атаките срещу ръководството на Столичната партийна организация на БСП и опитите за нейното дестабилизиране чрез „подписка” на анонимни социалисти срещу легитимно избрания председател на БСП-София Калоян Паргов. Това се посочва в позиция на 48 интелектуалци, разпространена от пресцентъра на БСП-София, цитирана от БТА.

Сред тях са Анжел Вагенщайн, проф. Андрей Пантев, Велислава Дърева, Станка Шопова, Иван Токаджиев, Ласка Минчева и други.

"Днес БСП е част от управлението на България и има шанса да реализира своите приоритети, каузи и политики, които дълги години отстояваше като опозиционна сила. Първите стъпки на БСП в управлението са амбициозни и успешни – приемането на социално ориентиран бюджет с близо 20 милиарда лева за реални социални политики, позицията на партията срещу чужди войски на наша територия и в защита на АЕЦ „Белене”, реални стъпки към възстановяването на държавността и прилагането на принципите на социалната държава и връщането на ролята на държавата в икономиката и индустрията, битката срещу диктата на монополите и колекторските фирми.

Това са само първите стъпки, защото в управлението на държавата БСП тепърва ще има много работа, ще се сблъсква с тежки отговорности, предизвикателства и рискове", пише в позицията.

"Вярваме, че като лидер на БСП, натоварен и с високи държавни отговорности, Корнелия Нинова няма да позволи разделение в Софийската партийна организация и ще работи за нейната консолидация. Столичната организация на БСП е най-голямата и масова структура в партията, нейно публично лице и ключов кадрови и интелектуален резерв. Навярно в БСП-София, както и в цялата партия, са допускани грешки и съществуват проблеми, но те трябва да бъдат решавани вътре в структурата и в открит диалог", посочват още интелектулаците.

"БСП-София под ръководството на Калоян Паргов през годините е доказала, че е работеща структура, в която тече активен организационен и идеен живот. БСП-София беше една от малкото партийни организации, която удвои своя изборен резултат и присъствие в Столичния общински съвет и районните администрации.

Стабилна и работеща, тя има всички шансове през 2023 година да сложи край на дясното управление в София и за пръв път от 1990 г. насам да има ляв кмет на българската столица. Всеки опит БСП-София да бъде дестабилизирана е не просто атака срещу вътрешнопартийната демокрация, но и е пряка атака срещу шанса на БСП за достойно представяне и победа в София," се посочва още в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай