Интеграцията на Балканите в ЕС- ключова за България

Росен Плевнелиев се срещна с със сръбския премиер Ивица Дачич

Интеграцията на Балканите в ЕС- ключова за България | StandartNews.com

София. "Интеграцията на Балканите в Европейския съюз е от стратегическо значение за България, която категорично подкрепя реализацията на европейската перспектива на Сърбия". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на своята среща със сръбския премиер Ивица Дачич, който е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Страната ни ще работи за това предприсъединителните преговори между Белград и Брюксел да започнат възможно най-скоро, е обяснил държавният ни глава. Той е подчертал, че европейската интеграция е исторически избор за държавите от Югоизточна Европа и представлява „двигателя" на реформите в тях.

Активният политически диалог на всички равнища между България и Сърбия през последните години трябва да бъде използван за внасянето на повече прагматизъм в двустранните отношения и за насърчаването на връзките на бизнеса от двете страни. Около тази позиция са се обединили двете страни в срещата. Изграждането на съвременна транспортна инфраструктура и енергийната диверсификация е било посочено кат общ приоритет за България и Сърбия.

Постигането на „повече свързаност" ще увеличи не само двустранния стокообмен, но и чуждестранните инвестиции в региона на Югоизточна Европа, са коментирали президентът Росен Плевнелиев и Ивица Дачич. През пролетта на 2014 г. двете страни ще бъдат свързани и чрез преки въздушни линии - София-Белград и Варна-Белград. България и Сърбия ще продължат да надграждат доброто си сътрудничество в сферата на отбраната, обясняват още от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев е припомнил ефективното взаимодействие на части от противовъздушната отбрана на двете страни по време на съвместното им учение в Шабла през есента на тази година.

Има напредък в съгласуването на проекта на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство, е изтъкнал Плевнелиев. Според него двете държави имат потенциал да постигнат бързо съгласие за подписването на споразумение, което да даде нов тласък в развитието на добросъседските отношения.

Държавният глава е изразил и очакването си проблемите на българското национално малцинство в Сърбия, свързани с обучението по български език, да бъдат решени в скоро време, а премиерът Дачич е заявил готовността на Сърбия за намиране на положително решение на този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай