Вторник,

Имало ли е пожар в АЕЦ "Козлодуй"? Възраждане пита защо крият информация

От: Стандарт -
4866
Имало ли е пожар в АЕЦ "Козлодуй"? Възраждане пита защо крият информация
A
A
A

От "Възраждане" попитаха - кой и защо е скрил информация за инцидент в АЕЦ "Козлодуй" и подведен ли е Асен Василев, в качеството си на ресорен заместник министър-председател, а и цялото ръководство на държавата. "Не говорим за някаква тежка авария, говорим за инцидент обаче, който далеч не е безобиден", твърди председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той се позова на информация на сайта на МВР, публикувана от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", че на 24.05.2022 г. в 09:46 часа в ОЦ при РДПБЗН-Враца е получен сигнал за пожар в Главна циркулационна помпа № 3, в хермозоната на V енергоблок, на територията на електропоизводство-2, на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като произшествието е ликвидирано с три пожарни автомобила от РСПБЗН - АЕЦ "Козлодуй" към РДПБЗН - Враца.

"Очевидно е несъответствието между съобщението на сайта на АЕЦ "Козлодуй", в което се отрича да е имало пожар, и публикуваната информация от "Пожарна безопасност и защита на населението", коментира Костадинов. Той твърди, че такъв инцидент задължително се докладва на регулаторния орган - Агенцията за ядрено регулиране, което не се е случило.

Миналата седмица заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев ("Възраждане") зададе въпрос по време на блицконтрола във връзка с инцидент в АЕЦ "Козлодуй", който предизвика доста остри реакции от някои от присъстващите народни представители и тогава вицепремиерът Асен Василев каза, че не е запознат и ще провери какъв е случаят, каза Костадинов.

"Информацията, с която разполагаме, е, че от вчера вече е разпоредена проверка към Цанко Бачийски от Агенцията за ядрено регулиране и тя в момента тече", посочи лидерът на "Възраждане".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички