Има как да закрепим БДЖ "Товарни превози"

Ще се боря да разширим пристанище Варна, казва транспортният министър Данаил Папазов

Има как да закрепим БДЖ "Товарни превози" | StandartNews.com

Интервю с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

- Доскоро към вас се обръщахме с "капитан Папазов". Кое ви е по-скъпо вече - министър Папазов или капитан Папазов?

- Аз съм моряк по призвание и моряк по квалификация, така че това е моето най-скъпо нещо. Такъв ще остана до гроб.

- Как мина първият ви работен ден, защото той започна с доста ускорен старт, съдейки по информациите от вашето министерство?

- Да, продължаваме да приемаме най-важните задачи за първите дни. С екипа на министерството обсъдихме първите задачи, които трябва да свършим до края на тази седмица и следващата, защото във Варна предстои среща на всички пристанищни оператори в Европа. Така че имаме няколко много важни срещи, които трябва да проведем.

- Какви въпроси обсъдихте на срещата със служебния министър?

- Обсъдихме състоянието на министерството, изпълнението на Оперативна програма "Транспорт". Имаме много задачи. Аз трябва да навляза много бързо, защото има много спешни неща за решаване.

- Дойде новина, че ще се опитате да спрете продажбата на БДЖ "Товарни превози", възможно ли е и осъществимо ли е - това е по-важно?

- Аз ще направя опит за това. Ще разговарям с министър-председателя и ще му предложа да бъде спряна приватизацията, да се опитаме да стабилизираме БДЖ "Товарни превози" и да направим така, че то да стане едно нормално дружество.

- А възможно ли е? Разполагате ли с план за това, или смятате все пак да има и приемственост от работата на екипа на вашия предшественик г-н Кръстев, който също имаше подобна идея?

- Разбира се, че ще има приемственост. Имаме много спешни задачи и това именно решаваме. Знаете за проблемите с превозвачите и другите наболели. "Дунав мост" също така, трябва много бързо да се решат много неща.

- Като изпълнителен директор на Пристанище Варна, и то от 2001 г. насам, вие имате една стара битка - да разширите пристанището.

- И това ще бъде в нашия приоритет - ще направя всичко възможно.

- Изненада ли ви нещо в първия работен ден в новото амплоа на министър?

- Все още нищо не ме е изненадало. Аз съм все пак във връзка с това министерство от доста време, така че доста неща са ми ясни.

(Пред агенция "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай