Има ли задкулисие в листите на ПП-ДБ? Говори Гюров

ПП остава с ясната цел за присъединяване на страната в еврозоната във възможно най-кратки срокове

Има ли задкулисие в листите на ПП-ДБ? Говори Гюров | StandartNews.com

"Има решение на Народното събрание, което ясно казва, че служебното правителство трябва да направи всичко възможно, за да може България да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2024 г., а това означава и да поиска от Европейската централна банка конвергентния доклад. Ние мислим, че това все още може да се случи, има време да се направят всички подготвителни стъпки, за да може това да се случи". 

Това заяви пред БНР Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Гюров подчерта, че България е сред страните с най-добри показатели в Европа по критерия за съотношение дълг към БВП, както и бюджетният дефицит, който е в рамките на Маастрихтските критерии:

"Успяхме да покажем, че в България може да се реализира една широка социална програма, да се подкрепят бизнесът и гражданите, а в същото време бюджетният дефицит да бъде под 3%. Това повдига интересния въпрос, ако това не се е случвало досега, къде са отивали тези средства?".

По думите му ПП остава с ясната цел за присъединяване на страната в еврозоната във възможно най-кратки срокове.

Андрей Гюров постави въпрос защо КЗК не е направила нищо, за да се справи с монополното положение на "Лукойл" на българския пазар и защо 10 години тази компания не е плащала нито лев данък:

"Може би защото играеше карти с управляващите. Това са натрупани неща, които са повлияли на ситуацията на пазара на горива в България. Ние направихме първи важни крачки, за да се освободи този пазар и да може тази компания да започне да плаща данъци в България".    

Според него това, че в социологическите проучвания ПП-ДБ има преднина от 1% пред ГЕРБ-СДС, означава, че тази разлика е около 10% и добави, че досега резултатите на ПП и ДБ винаги са били подценявани в изследванията на обществените нагласи преди изборите.   

"За нас е важно не кой и от коя формация заема мястото на водач в листите на ПП-ДБ, това са избираеми позиции, които не променят състава на хората, които ще влязат в парламента. За нас е най-важно на преден план да излязат смислени хора със смислени каузи, в които хората да могат да се припознаят и да им вярват. Устойчивите решения се вземат, когато всички мнения се сложат на масата", обясни Гюров и подчерта, че не може да се говори за задкулисни решения. Той съобщи, че на 22 февруари ще има Национален съвет на ПП, на който ще бъдат одобрявани листите на коалицията ПП-ДБ за изборите на 2-ри април.

Според Андрей Гюров президентът Румен Радев "не може да изразява собствено мнение и да нарича партиите по определен начин, което да влияе на изборния резултат":

"България е парламентарна република и решенията на парламента са най-важни и всички институции, включително и президентът, да се съобразяват с тях". 

Той подчерта, че експерти трябва да направят анализ дали има причини да се говори за импийчмънт на президента и да се предприемат действия, с които да бъде защитена парламентарната република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай