Има ли руска заплаха в Черно море? Отговорът от Николай Денков

Заради продължителността на военните учения на Русия в Черно море въпросът е обсъден

Има ли руска заплаха в Черно море? Отговорът от Николай Денков | StandartNews.com

Допълнителни мерки за сигурност в българската акватория на Черно море заради военните учения на Руската федерация не се налагат, заяви пред БНР премиерът Николай Денков.

Ситуацията в Черно море заради руските учения е била сред темите на състоялото се днес първо заседание на Съвета по национална сигурност към премиера, ръководено от Денков.

Заради продължителността на военните учения на Руската федерация в Черно море въпросът е обсъден, а помолен за коментар каква е ситуацията, министър-председателят отговори: "Това, което знаем е, че е Руската федерация е обявила зона за военни учения, която покрива и част от нашата икономическа зона в акваторията на Черно море. И тъй като продължава сравнително дълго, затова обсъдихме трябва ли да се предприемат някакви мерки. В момента не се налага нищо специално."

На заседанието на Съвета е обсъден и въпросът с потенциалното предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, наложена от европейските държави заради войната на Русия срещу Украйна.

Страната ни може да се ползва от изключението от европейския регламент до 2024 година, но в парламента бяха внесени текстове, с които се иска вносът на руски нефт да бъде прекратен по-рано.

Денков припомни, че текстовете още не са разгледани дори на първо четене в парламента: "Етапът, в който се намираме, е да подготвим анализи, с които да видим какви са възможните варианти и съответните рискове, ако се пристъпи към такова действие. Но в момента никой не е тръгнал да прави нещо подобно."

Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на петролното пристанище "Росенец", Денков заяви: "В случая няма какво да се коментира. Ако Конституционният съд приеме разглеждането на този законопроект, тогава ще трябва да се изчака с реализацията. Това е в момента в правомощията на Конституционния съд, ние ще следваме неговите решения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай