Има ли химическо оръжие във военните ни бази? Истината от Заков

Той отговори на въпрос на Ангел Георгиев по време на парламентарния контрол

Има ли химическо оръжие във военните ни бази? Истината от Заков | StandartNews.com

Министърът на отбраната Драгомир Заков увери, че не би могло да има биологични лаборатории и химическо оръжие във военните бази в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос.

Той отговори на въпрос на Ангел Георгиев по време на парламентарния контрол.

"Когато прочетох въпроса, бях дълбоко учуден. То не само като министър на отбраната, но и като дипломат с 20 години опит в областта на международната сигурност. България е подписала и ратифицирала влязлата в сила 1975 г. Конвенция за забрана на разработване, производството и съхранението на биологическо, токсично оръжие и неговото унищожаване. Конвенцията допуска единствено употребата на бактериологични, биологични агенти и токсини за мирни цели, включително за изработването на ваксини. Ежегодно Р България чрез Министерство на външните работи изготвя доклад по прилагане на тази конвенция, а обектите подлежат на инспекция от международни екипи" , каза Заков.

По думите му, България е подписала и влязлата в сила през 1997 г. Конвенция забрана на разработването, производството, натрупване и употребата на химическо оръжие и неговото унищожаване, а през 2000 г. НС приема Закон за забрана на химическото оръжие.

Министърът заяви, че ежегодно се изпраща доклад и по тази конвенция, предава БГНЕС.

"Съхраняваните в тези структури химически вещества се използват за обучение и тренировка на химически подразделения и за извършване на проверка на изправността на технически средства за ядрено-химическа и биологическа защита. Това са вещества разрешени по конвенцията и под стриктен контрол", каза още министър Заков.

Той обърна внимание, че от влизането в сила на Конвенцията през 1997 г. има три известни случая на употреба на химическо оръжие в нарушение на конвенцията.

"Тези нарушения са от режимите на Саддам Хюсеин, Башар Асад и Владимир Путин. Последният на територията на Европа. В допълнение през подписаното на 28 април 2006 г. между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната - страните се съгласяват да прилагат това споразумение по начин, съвместим с опазването на околната среда, общественото здраве и безопасност", заяви още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай