Петък,

Има ли химическо оръжие във военните ни бази? Истината от Заков

От: Агенция Стандарт -
Има ли химическо оръжие във военните ни бази? Истината от Заков
A
A
A

Министърът на отбраната Драгомир Заков увери, че не би могло да има биологични лаборатории и химическо оръжие във военните бази в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос.

Той отговори на въпрос на Ангел Георгиев по време на парламентарния контрол.

"Когато прочетох въпроса, бях дълбоко учуден. То не само като министър на отбраната, но и като дипломат с 20 години опит в областта на международната сигурност. България е подписала и ратифицирала влязлата в сила 1975 г. Конвенция за забрана на разработване, производството и съхранението на биологическо, токсично оръжие и неговото унищожаване. Конвенцията допуска единствено употребата на бактериологични, биологични агенти и токсини за мирни цели, включително за изработването на ваксини. Ежегодно Р България чрез Министерство на външните работи изготвя доклад по прилагане на тази конвенция, а обектите подлежат на инспекция от международни екипи" , каза Заков.

По думите му, България е подписала и влязлата в сила през 1997 г. Конвенция забрана на разработването, производството, натрупване и употребата на химическо оръжие и неговото унищожаване, а през 2000 г. НС приема Закон за забрана на химическото оръжие.

Министърът заяви, че ежегодно се изпраща доклад и по тази конвенция, предава БГНЕС.

"Съхраняваните в тези структури химически вещества се използват за обучение и тренировка на химически подразделения и за извършване на проверка на изправността на технически средства за ядрено-химическа и биологическа защита. Това са вещества разрешени по конвенцията и под стриктен контрол", каза още министър Заков.

Той обърна внимание, че от влизането в сила на Конвенцията през 1997 г. има три известни случая на употреба на химическо оръжие в нарушение на конвенцията.

"Тези нарушения са от режимите на Саддам Хюсеин, Башар Асад и Владимир Путин. Последният на територията на Европа. В допълнение през подписаното на 28 април 2006 г. между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната - страните се съгласяват да прилагат това споразумение по начин, съвместим с опазването на околната среда, общественото здраве и безопасност", заяви още министърът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички