Илхан Кючюк със силни думи от Киев

Защитаваме свободния и демократичен избор на всяка една страна, каза съпрезидентът на АЛДЕ

Илхан Кючюк със силни думи от Киев | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк бе на посещение в Украйна, където посети градовете - Киев, Буча и Ирпин.

По време на визитата той и негови колеги либерали се срещнаха с председателя на Върховната Рада (украинския парламент) Руслан Стефанчук, с вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, с лидера на партия "Глас" Кира Рудик и други народни представители.

Кючюк изрази солидарност с народа на Украйна: „Тази ужасяваща война трябва да спре. Недопустимо е в 21 век да ставаме свидетели на подобни престъпления срещу цял народ, който мирно е избирал свободата и демокрацията като свой цивилизационен избор. Това не е само война за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а  битка на ценности. Няма как да останем безучастни, когато са поставени под въпрос международния ред и системата от правила, които бяха изградени след Втората световна война. Европейският съюз и либералите винаги са заставали на страната на свободата и демокрацията. Днес отново заставаме от правилната страна на историята като подкрепяме европейската перспектива на Украйна, защото силно вярвам, че политиката по разширяване на ЕС е най-ефикасната противоотрова срещу войната.“.

Евродепутатът подчерта, че за съжаление от тази братоубийствена война, страда и руския народ, който се налага да понася тежките последствия от санкциите, наложени на Русия.

По думите на Кючюк Европа научи своя горчив урок и сега е времето да засили стратегическата си автономност по отношение на сигурността и енергетиката. „Сред най-значимите стъпки, които трябва да предприемем са диверсификацията на енергийни ресурси и инвестиции в нашата собствена сигурност“, подчерта още Кючюк.

Евродепутатът припомни, че само преди дни Европейският парламент е приел две важни резолюции, свързани с войната в Украйна -  за защита на децата и младите хора, бягащи от насилие, и за улесняване на тяхната интеграция в общностите на приемащите страни и за повишаване на ефективността на санкциите срещу Русия, както и „извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност. Евродепутатите, приели резолюциите настояват за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

По време на срещата си с либералите вицепремиера Олга Стефанишина изрази надежда и благодарност с думите: “Благодарим ви, че сте с нас през тези ужасни 47 дни. Но днес, тук в Украйна, ние сме свидетели на раждането на нова Европа. Тук ще се реши бъдещето на либерална и демократична Европа.“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай