Сряда,

Илхан Кючюк: Ще има финансова помощ от ЕС за държавите с бежанци

От: СТАНДАРТ -
466
Илхан Кючюк: Ще има финансова помощ от ЕС за държавите с бежанци
A
A
A

Вече се изработва европейски механизъм и ще има финансова подкрепа за държавите, които приемат бежанци от Украйна. Това заяви съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” в интервю за бТВ. Той съобщи още, че ще има обща европейска политика за закупуването на енергия, особено на газ, за да се гарантира енергийната независимост на Европа.

100 млн. бежанци и икономически имигранти се очакват в Европа в следващите две десетилетия, каза още Илхан Кючюк. Той коментира вече дадената подкрепа от ЕС за Украйна. Беше активирана важна директива – за временната закрила, която дава възможност на украинските граждани да пътуват свободно из Европа. Тази директива бе активирана за 1 година, но може да бъде удължена до 3 години. Така украинските граждани ще могат да работят в Европа, а децата им да учат, обясни евродепутатът.

Европа реагира много адекватно на войната в Украйна. Тя прие огромен хуманитарен пакет, а също така и пакет за подкрепа в размер на 450 млн. евро с идеята да станат 1 милиард, изтъкна Илхан Кючюк. В събота той бе на румъно-украинската граница и сподели впечатленията си от видяното.

Огромна човешка трагедия, в една война няма печеливши, всички войни са грозни. На границата видяхме грозното лице на войната - бягащи от обстрела хора, които си задават въпроса какво е бъдещето и очакват от политиците адекватни отговори, каза Кючюк.

Съпрезидентът на АЛДЕ коментира и Дипломатическия форум в Анталия, в който участваше заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Всички усилия на дипломацията за постигане на мир трябва да бъдат подкрепени. Дипломацията не трябва да има точка. Срещата в Анталия бе първа стъпка, каза Илхан Кючюк. Европейските лидери полагат усилия да има мир, всяко едно усилие трябва да бъде подкрепено. Трябва да има мир, тази война нанася огромни щети върху човечеството, категоричен бе съпрезидентът на АЛДЕ.

Илхан Кючюк изрази мнението си и по арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Без да сме адвокати на когото и да било, заявяваме, че никой не е над закона, но не трябва да се използва реваншизмът като опит за разправа с политическите опоненти, каза Илхан Кючюк. И посочи като реваншизъм полицейския тормоз по време на изборите през юли и ноември 2021 г., на който бяга подложени избиратели и активисти на ДПС. По нарочни указания на Рашков полицаи нахлуваха в домовете на български семейства. Влизаха в къщите на хора, които са болни, имат проблеми с придвижването. Това бе недопустимо поведение на МВР и бе извършено с активното участие и указание на министър Рашков, каза Кючюк. Той подчерта, че Европа иска всяка страна да има високи демократични стандарти, които да бъдат съблюдавани.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички