Илхан Кючюк посрещна в ЕП кметове от България и Северна Македония

Ние, политиците не бива да гледаме в миналото, от него можем да вземем поуки, каза евродепутатът

Илхан Кючюк посрещна в ЕП кметове от България и Северна Македония | StandartNews.com

Седмица на българо-македонските отношения в Европейския парламент. Така лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк определи изминалата седмица пред гостите си от България и Северна Македония.

Днес в ЕП евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" посрещна посетителска група от двете държави, включваща ученици от България и Северна Македония. Тридневната визита на учениците е част от конкурса: „Разкажи ми за България, разкажи ми за Македония”. Автори на есетата са учениците от Основно училище (ОУ) "Исмаил Кемали" в община Чаир, Северна Македония, както и възпитаници на Средното училище (СУ) “Вела Благоева“ във Велико Търново.

В ЕП Кючюк посрещна и кметовете на общините Белица - Радослав Ревански, на Чаир - Висар Ганиу, на Кърджали - д-р инж. Хасан Азис, който е заместник-председател на ДПС, и на Струмица - Костадин Костадинов, които бяха побратимени миналата година по инициатива на евродепутата.

„Нашето приятелство, добруването и сътрудничеството, което демонстрираме тук е доказателство, че могат да се случват и добри неща между двете държави. Ние, политиците не бива да гледаме в миналото, от него можем да вземем поуки. Но по-важно е да изграждаме правилно бъдещето, държавите си, икономиките си и добросъседските отношения. След редица инициативи тази седмица се превърна в седмицата на българо-македонските отношения в Европейския парламент. Съвместната изложба на творци от двете държави, която представихме тук пред десетки гости, днес, учениците, спечелили конкурса за есе, побратимените общини, всички тези добри инициативи са малки стъпки в правилната посока. Това е пътят ни – заедно към едно по-добро общо бъдеще в ЕС.“, заяви Кючюк.

Евродепутатът благодари на директорите на двете училища и на кметовете на побратимените общини, с които по думите му са превърнали една идея в прекрасна инициатива и дългосрочно сътрудничество.

Според Кючюк България като част от ЕС вече 16 години има ангажимента да дава своя принос с добрите примери на страните от Западните Балкани.

По време на посещението си в Брюксел гостите имаха възможността да се запознаят с работата на европейските институции и да посетят забележителностите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай