Илиев: Атаката срещу мен има ченгесарско-милиционерски генезис

Някой се страхува аз да стана вицепремиер и министър на вътрешните работи, каза кандидатът на ИТН

Илиев: Атаката срещу мен има ченгесарско-милиционерски генезис | StandartNews.com

Никога толкова хора не са били насочени в омаскаряването. За това е хвърлен огромен ресурс. Вижте медиите, вижте собствениците им.

Но има и мислещи хора. Те знаят, че когато тези медии омаскаряват някого, той е стойностен. И обратно. Това заяви кандидатът за вицепремиер и министър на вътрешните работи на ИТН Петър Илиев в студиото на Нова тв.

Той обясни, че постът му е предложен от мандатоносителя. "Аз не съм член на партия "Има такъв народ", но съм със Слави Трифонов. Аз организирах юридическата страна на референдума. Имам мъжката дума и подкрепата на Слави Трифонов", каза Илиев. "Моят ангажимент към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще то изпълнявам докато могат да съм полезен. За момента съм полезен", каза още той.

Илиев обясни, че когато са направили референдума, тогавашния режим му е изпратил проверки 2 в 1. "ДАНС и НАП ме спукаха от проверки. Нищо не откриха. Аз имам много белези от рани, кален съм", обясни Илиев.

За себе си той каза: "Оценявам се по моите постижения, аз съм професионалист, който е успял в своята кариера. Но някой се страхува от Петър Илиев - когато стане той вътрешен министър - какво ще прави."

Част от атаките срещу номинацията му той определи, че идват от защитници на Мултигруп от едно време.

"Тази атака има ченгесарско-милиционерски генезис. Тя е многопластова", обясни Петър Илиев.

Той коментира т. нар. "Барбадоска връзка" така:"Аз съм почетен консул на Барбадос, това не е държавна служба. Барбадос е държавата с най-висок стандарт на Карибите. Барбадос не е офшорна зона, не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай. Не съм видял българска фирма, която има регистриран сътрудник от Барбадос. Това е държава, в която икономиката е на първо място, има много силна правосъдна система", каза Илиев. И обясни как е станал почетен консул на държавата:

"Правителството на Барбадос взе решение и направи предложение към България, ГЕРБ го бави 2 г., външен министър Ради Найденов в правителството на Огнян Герджиков направи предложение на Министерски съвет. Аз познавам всичките им министри, които имат отношение към външната порлитика и икономиката. Аз работя с много Карибски държави. Това е зона, с която бг политиката не се съобразяваше през последните години, аз направих така, че отношенията да се подобрят.

В Барбадос съм се виждал с външния министър, с министри на икономиката. Работя от над 10 г. и с Доминиканската република. Аз съм единственият почетен консул на Балканите на Барбадос", допълни Петър Илиев.

"Никога не съм виждал през живота си Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Като адвокат професионалист съм много често канен в различни компании. Преди 15 г. бях поканен като професионалист в тези компании. Докато съм бил в борда им съм знаел какво става в тези дружества. Но вече не съм", каза той.

Петър Илиев отговори на въпрос и дали членува в пловдивската масонска ложа с Георги Гергов, Сотир Цацаров и други.

"Атаката срещу мен включи пловдивска връзка. Аз не съм роден в Пловдив, а на пъпа на София, завършил съм най-елитното училище - Първа английска гимназия, като първенец на випуска. Завършил съм като първенец на випуска и СУ. С Пловдив нямам нищо общо.

Не членувам в посочените масонски ложи, нито познавам тези лица", отсече Петър Илиев. И добави:

"Аз съм човек с прям характер, който иска - да ме харесва, който не иска - си е негова работа. Който ме познава, знае каква работа ще свърша. Който се страхува - не иска да ме допусне до поста на вътрешен министър".

Петър Илиев отговори и на обвиненията за плагиатство в неговата книга:

"Стоя зад всяка дума на моята книга. Подарил съм я на членовете на катедрата през 2015 г. и с изненада разбрах, че има някой претенции срещу нея 6 години по-късно. Не съм запознат с труда на доц. Киселова.

В нито един катедрен съвет не е поставен такъв въпрос. Въпросът се поставя в деня, когато президентът връчва мандата на най-голямата парламентарна група - ИТН. Ако някой има претенции - защо не са си поставили въпроса преди 6 години", попита Петър Илиев. И обяви, че твърденията за плагиатство са от типа  "Една жена каза".

"Дълбоко се съмнявам, че сигналите са подадени по надлежния ред. Много внимателно да четатг дефинициите за плагиатство. Законът поставя достатъчно дълги срокове. След като никой не си е потърсил правата 6 години, сега се опитват да ме тричат медийно. Аз съм един от най-обичаните преподаватели в университета. Опитват се да ме ударят там, където знаят, че най-много ще ме заболи - моята любов към студентите, на които преподавам," каза Петър Илиев.

"Казвам само факти и гледам връзките между фактите. Нека мислещите хора си направят своите изводи", допълни той.

"Аз съм професионалист, който излиза с името си и биографията си. Ще работя с ИТН докато съм им полезен.

Политическите решения ги вземат политическите партии. Аз не съм член на партията", каза още той.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай