И.Ф. прати зад борда Фидосова

Вадеше от кожата свои и чужди, но беше като хала в партийните игри

И.Ф. прати зад борда Фидосова | StandartNews.com

Една от най-спорните фигури в ГЕРБ слезе от сцената. Зам.-шефката на парламентарната група Искра Фидосова напуска Народното събрание и партийното ръководство. Занапред тя ще работи само в централата на ГЕРБ. Скрита от хорските очи, но с цялата пара на обичайната й енергия. В предишния парламент Фидосова се набиваше на очи. Близките й депутати могат да се преброят на пръсти. Безразличните към нея - също. Повечето й колеги от всички групи искрено се дразнеха от поведението и методите й. Но пък тя не си го слагаше на сърце. Скандалът с тефтерчето на Филип Златанов за отстрелване на опонентите и инициалите на поръчителя И.Ф. сложи край на кариерата й на жълтите павета. И макар че тя не се припозна в инициалите, ден по-късно подаде оставка по настояване на Бойко Борисов. Останаха шегите в ГЕРБ, че И.Ф. вероятно е Ирина Флорин.


"Всичко съм наредила, всичко съм нагласила, скротила съм ги всички". С тази реплика фамозната началничка в ГЕРБ Искра Фидосова прекъсваше всякакви опити за дискусии в групата на бившите управляващи. В историята на парламентаризма тя ще остане с оплитането в юридически процедури, които опонентите й иронично кръстиха "Монтанска правна школа". Факт е обаче, че Фидосова винаги се окопитваше бързо и намираше начин да излезе от ситуация. Макар и с риска да си навлече подигравки. Не даваше обяснения на никого. Само спускаше решения. От Фидосова трепереха по-посредствените депутати. Тези със самочувствие пък дълго се наслаждаваха на всяка победа над нея. Постепенно през годините се оформиха два лагера - на нейни приближени, които парламентарните журналисти нарекоха "група за приятелство с Монтана". И на нейни опоненти, които крояха планове как да я заобиколят. Тя толкова дразнеше повечето депутати, че дори възпитани хора не пропускаха случай да подхвърлят злобна реплика зад гърба й. Факт е обаче, че всеки началник има нужда от т. нар. човек за мокри поръчки. Фидосова беше продължението на ръката на Цветан Цветанов в парламентарната група. Изключително комбинативна - умът й бързо прещракваше как да постигне всяка цел. Опонентите й не успяваха да я изпързалят - винаги предусещаше намеренията им.

Никой не може да отрече изключителната й отдаденост и работоспособност. При поставена задача обръщаше света, докато я изпълни на 100%. А когато задачата бе от най-високо ниво - от лидера Бойко Борисов,

ставаше любезна и сговорчива дори с най-върлите си противници

И придобиваше почти невинно изражение. Пример за това е изслушването за членове на ВСС, което трябваше да мине по мед и масло запред Европа. И да убеди посланиците, че властта не се намесва в независимата Темида.
Работеше почти денонощно при приемането на Изборния кодекс. Докато "нагласи" всичко. Истината е, че преференциалният вот в интегралната бюлетина отпадна след съгласуване с БСП - по взаимно желание и на двете големи партии. Най-голямото предизвикателство пред Фидосова бе изборът за член на Конституционния съд - след скандала с Венета Марковска и отпадането на Галя Гугушева, при дълги и сложни преговори с опозицията бе избран Гроздан Илиев.

42-годишната Фидосова

има и някои симпатични слабости

Като например домашните й любимци. И ексцентричните аксесоари за айфон и таблет. Появата й с червена ретро слушалка в парламента показа чувството й за ирония - всички заговориха за възраждане на "червените мобифони". По огнената жица Фидосова потуши в зародиш скандал между ГЕРБ и БСП, като свърза Бойко Борисов, тогава премиер, със соцлидера Сергей Станишев. Свадата избухна между вицепремиера Цветан Цветанов и соцдепутата Ангел Найденов. От трибуната МВР шефът нарече БСП "най-голямото бедствие за последните 20 г." Станишев светкавично поиска извинение. Борисов му го обеща. И Цветанов се извини. Преди изборите Фидосова блесна с калъф на телефона в любимото й червено на бели точки. Покрай скандалите с "калинките" във властта всички нарекоха джаджата й телефон "калинка".

Самата Фидосова е споделяла, че шарените аксесоари я развеселяват сред купищата документи, сред които минава денят й на юрист. За айфона си има и сребърен калъф с камъчета "Сваровски". Той й е много скъп, защото е подарък от сина й.

Още щом влезе в парламента, Фидосова сподели, че има

котка, чиито дрешки купува собственоръчно

Хит обаче е разказът й за новия домашен любимец - кученцето Армандо от декоративната порода померан минишпиц. Истинска буря в интернет предизвика менюто на лаещото бижу - сварена сьомга или телешки шол, от който със зеленчуци се правели малки кюфтенца. И сиамката Кери, и Армандо имат собствени гардероби. Писаната има червени пуловерчета за зимата, летни полички. И бална рокля за официални поводи. Когато трябва да е кежуал, Армандо е в джинси и тениски. За плажа има моряшко костюмче. А за Коледа - червено кожухче на джудженце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай