Окончателно! ПП и ДБ обявиха решението си за кабинет (ОБНОВЕНА)

Какво заяви на брифинг Асен Василев

Окончателно! ПП и ДБ обявиха решението си за кабинет (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха решението си за кабинет с мандата на ГЕРБ. Лидерите на партиите в новата коалиция Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дадоха брифинг, на който изложиха общата си позиция, но не отговаряха на журналистически въпроси.

ВИЖ ОЩЕ: Разкритие. Кирил Петков каза защо не иска ГЕРБ

"Всички партии в коалицията взеха решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ", заяви Асен Василев. ПП-ДБ остана втора сила на изборите на 2 април след ГЕРБ-СДС.

ВИЖ ОЩЕ: Светкавична реакция! Борисов отговори на "Промяната"

"Това, което е ясно, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани, че европейският път на България си заслужава те да излязат и да гласуват", каза Василев. И съобщи, че в кампанията хората от ПП и ДБ са обиколили 1000 населени места.

В следващата кампания ще обиколим и останалите 2000 населени места, за да разговаряме с хората, заяви още Василев.

Имаме сериозни проблеми в изборния процес - пет пъти повече невалидни бюлетини - около 45 хиляди при 9 хиляди миналия октомври, посочи съпредседателят на ПП.

В 17% от секциите (2234 броя) има разминаване между гласовете от машината и вписаното в протоколите. В 2600 СИК мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините.

От 700 рискови секции видеонаблюдение при преброяването на бюлетините е имало само в 125, посочи Асен Василев. И допълни, че във всички РИК има несъответствие между детайлите и общия брой бюлетини. Това показва системен проблем с отчитането на бюлетините и контролите най-вероятно са били изключени, обясни Асен Василев.

Коалицията е изпратила писмо до ЦИК, в което е изложила всички открити от нея нарушения на изборите и часа отговор. ПП-ДБ настояват за отваряне на чувалите в секциите, в които не е имало видеонаблюдение, и повторно броене на бюлетините там.

Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно ако искаме да сме европейска държава, да направим така, че да няма такива нарушения, трябва да се научим да провеждаме честни избори, обясни Василев.

Кирил Петков допълни, че решението за тяхното поведение при първия мандат е взето на базата на ценности.

"Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да формира правителство, ние ще поемем отговорността и ще сформираме правителство", добави Петков, като формулира приоритетите, които коалицията ще подкрепя. На първо място е бюджетът. Страната не може да остане без бюджет, каза Кирил Петков. На второ място е овладяването на инфлацията и цените, допълни той.

"Държавният бюджет не може да бъде заложник на разговорите между партиите. Ние трябва да приемем бюджет максимално бързо, защото нито болниците, нито децата, нито пенсионерите, нито бизнесите могат да чакат. Това е задача, по която трябва да се работи от ден първи на парламента.", каза още Кирил Петков.

Още във вторник Националният съвет на ПП взе решение, че няма да подкрепи правителство, предложено от ГЕРБ. Но ще излъчи работна група, която да преговаря по политики. Досега обаче партиите от ДБ запазваха мълчание.

Днес Кирил Петков съобщи, че ПП-ДБ ще участват в разговори с всички политически сили по политиките, за излизане от кризата.

От ПП и ДБ благодариха на всички, които са ги подкрепили, но изразиха съжаление, че отново до урните са отишли под половината от българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай