Идва голям скандал! Разкриха кой ще прави бюджета

И въобще има ли значение някакво си име

Идва голям скандал! Разкриха кой ще прави бюджета | StandartNews.com

Бившият заместник-министър на икономиката Никола Янков коментира в "БТВ Новините" възможно ли е да се постигне бюджет с 3 процента дефицит и какво е нужно, за да стане това.

"Не е важно кои плащания ще се правят първи и кои втори, а какво всъщност стои зад цифрите в държавния бюджет. Това са въпросите, които никой не задава. За какво ще се харчат парите на българските граждани и българските фирми.

Вие знаете ли? Аз не знам. Никой не го е казал, никой не го е артикулирал, така че ние все още чакаме отговорите на тези въпроси, за да се произнесем дали 3 процента дефицит е добро или лошо и да разберем дали ще плащаме по-високи данъци догодина.

Всъщност, бюджетът е една табличка, която е измерителна на различни политики, които да бъдат предложени от политическите партии. Не от финансовия министър, той не е човекът, който лично може да определя какво ще се случи в една държава, какви данъци ще се плащат, какво ще финансира държавата и какво няма да финансира.

По-скоро това е ролята на политическите партии в парламента, които оглушително мълчат. И всички чакаме на един човек, който се казва Асен Василев, може да се казва както си искате, да ни каже какво ще се случи в нашата държава в следващите една-две години. Това не е нормално", каза той.

"Парите ще дойдат от нашите данъци. Дали ще ги вдигат, зависи от цифрите в бюджета, които отразяват политиките, които държавата ще води на база на заявените приоритети от политическите партии, които не са заявени.

Тоест, ние не знаем за какво държавата ще харчи нашите пари и за какво няма да ги харчи. Така че бюджетът дали ще е на нулев дефицит или 3 процента излишък, не мога да ви кажа дали това е добре или лошо. Никой не казва къде ще отидат нашите пари", добави експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай