Иде нова криза – с водата. КНСБ каза колко скача

760 лв. минимална заплата иска синдикатът

Иде нова криза – с водата. КНСБ каза колко скача | StandartNews.com

За предстояща нова криза алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той предупреди, че около средата на май ще е първият техен протест и той ще е във ВиК сектора.

„Заради цената на тока, бавната компенсация и мизерните заплати, които са около минималната, има вече десетина ВиК дружества, без нито един ВиК инженер, защото никой не иска да работи за тези заплати”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Офанзива” по Нованюз. „Има опасност да се изправим пред сериозна драма с водата. Първо дали ще я има и второ на каква цена ще я имаме”, коментира Димитров

По думите му увеличение на водата ще има и то трябва да е с 20-25%, иначе дружествата ще фалират.

„Това е 50 стотинки на кубик, тоест 2,5 лева ще стане кубикът”, обясни синдикалистът.

Той коментира и идеята на БСП за замразяване на цените на газа и поемане на разликата от страна на бюджета.

„Предпочитам да говорим за компенсаторни механизми. С цената на ел.енергията имахме нещо подобно – замразихме цената и над него се плащаше 250 лева, а в момента цялата разлика на бизнеса се плаща. Нещо подобно трябва да бъде направено и за газа. Не ми харесва думата замразяване. Но, да, трябва да има механизъм, който да даде твърда, ясна, прогнозируема цена на газа за бизнеса и над нея да има механизъм за компенсация. Да, това би било възможно”, заяви Димитров.

Синдикатите ще подкрепят исканията на работодателите. „Логично е да ги подкрепим, това е неочакван шок за бизнеса. Това не са пазарни шокове, бюджетът трябва да подпомогне икономиката като цяло и заетостта”, заяви Пламен Димитров. „Компенсациите трябва да бъдат сметнати. 25 000 фирми работят на газ или го използват като суровина. Има няколко изключително зависими фирми, те вече са на колене”, каза Пламен Димитров.

Според него има пари за компенсациите. „Инфлацията наближава 15-16%, това вкарва повече пари в бюджета. Според мен до 3-4-5 милиарда лева повече ще влязат в бюджета само заради инфлацията”, каза Пламен Димитров.

„Всеки ходи в магазина и вижда, че личната инфлация е далеч по-висока. Ръстът в потребителската кошница е между 19 и 24%, като при някои стоки са повече – 27%. 42-42% поскъпване на бензин и дизели на годишна база и продължават да се увеличават. Инфлацията трябва да бъде компенсирана и за фирмите, и за хората. Това трябва да стане с увеличение на минималната работна заплата. Тя да е поне 760 лева. Фирмите трябва да вдигнат заплатите”, заяви Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай