И покойници в партия "Възраждане"

Прокуратурата поиска забраната й

И покойници в партия "Възраждане" | StandartNews.com

Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане"

Прокуратурата поиска закриването на партията на Костадин Костадинов - "Възраждане", заради груби документални нарушения при учредяването й. Това съобщи държавното обвинение.

Софийска градска прокуратура (СГП) инициира пред Софийски градския съд (СГС) процедура за заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане.

Проверка на магистратите е разкрила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП „Възраждане“, а именно - неверни лични данни. В списъка на учредителите са открити поне 500 "мъртви души". Декларирани са били неверни данни за тези хора, а в същото време други 86 участници в Учредителното събрание се оказали в чужбина по време на провеждането му, а са вписани като учредители.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 граждани са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии, а други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“.

За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, уточняват от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай