Гюров с ключов коментар за дипломата си. Кой седи зад атаката

Всяка трудна ситуация прави коалицията по-силна, каза той

Гюров с ключов коментар за дипломата си. Кой седи зад атаката | StandartNews.com

„Всяка трудна ситуация прави коалицията по-силна“. Това заяви кандидатът за управител на БНБ от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в „Тази неделя“ по повод двубоят му за поста с представителя на коалиционния му партньор Любомир Каримански от ИТН.

От една страна Гюров се съгласи с позицията на Христо Иванов от „Демократична България“, че е било добре да има обща кандидатура на коалицията и „ние положихме усилия в това направление“.

„Имахме дискусия също в пленарна зала, в която продължаваме промяната. Искахме удължаване на времето за номинации и повече време за консултации, както с коалицията, така и с опозиционните партии. За съжаление, не бяхме подкрепени в тези наши усилия“, каза Гюров.

От друга страна той заяви, че е хубаво, че има двама кандидати, защото това говори, че няма политически сделки и "уговорени мачове".

„Мисля, че е много положително, че всъщност в тази надпревара има двама кандидати, които са подготвени за позицията и те представляват много различни профили. С оглед на своето професионално минало с оглед на профила, който представят като идеи за бъдещо развитие на банката, така че народните представители ще могат да направят един избор, базиран върху открити принципи, които са дискутирани с всички парламентарни групи“, каза Гюров.

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ заяви, че е изпратил „покани към абсолютно всички парламентарно представени групи с желание да се видим, да проведем разговор, да представят своите виждания и идеи за развитието на БНБ“.

Гюров е категоричен, че няма да влиза в договорки за своя избор на поста: „До този момент съм говорил с са парламентарните групи на БСП, на „Демократична България“, с отделни народни представители от ГЕРБ. С ДПС имахме разговор миналата седмица, евентуално тази седмица отново ще проведем по-широк разговор по темата. Това, което аз правя, е да представя своите виждания за развитието на Българската народна банка и да отговори на въпросите, които парламентарните групи биха могли да имат. Това, което не правя, е да влизам в договорки в замяна на обещания. Аз водя открит диалог, базиран на принципи и очаквам разумните хора в парламента да ме подкрепят“.

„Ние сме в много добри професионални отношения с господин Каримански. Ние, както знаете, го избрахме за председател на Комисията по бюджет и финанси“, каза Гюров.

„Аз се надявам всички граждани, всички народни представители да имат добра представа за това, което аз предлагам и слагам на масата и в крайна сметка, ако господин Каримански бъде избран, аз му пожелавам успех“, допълни кандидатът на „Продължаваме промяната“.

„Аз мисля, че това беше една координирана акция, един сценарий, който се разви в последните няколко седмици. Само да уточня нали, че тук става въпрос за регистрация на дипломата, а не за нейното съществуване. Процедурните правила изискват кандидатът да има минимална образователна степен магистър, така че изпълнявам всички условия. Има изискване за регистрация на тази диплома за достъп до трудовия пазар извън учебните заведения. Ако дойде времето да стана гуверньор на Българската народна банка, до този момент ще бъдат направени всички необходими стъпки за регистрация на тази диплома“.

Това заяви Гюров по повод повдигането на въпроса за регистрацията на докторската му степен от Виенския университет, но не поиска да уточни кой седи зад тази атака, а само каза, че тя е видна по това кои партии говорят за това при изслушването му.

Що се отнася до последвалото бързо регистриране на дипломата му, Гюров го определи като „престараване на нашите сътрудници“.

„Процедурите са били задействани и както излезна становището на министерство на образованието с оглед на високия обществен интерес, проверките са били направени. Те са служебни проверки, те са били направени. В крайна сметка виждате това е една техническа тема, която няма отношение към изслушването“, каза Гюров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай