Гроздан Караджов: Да изберем - обръчи от фирми или Бизнес 2.0

Гроздан Караджов: Да изберем - обръчи от фирми или Бизнес 2.0 | StandartNews.com

Държавата гледа на предприемачите като на брашнян чувал, казва Караджов

Гроздан Караджов завършва право в Алма матер и специализира бизнес мениджмънт в телекомуникациите в Япония. Активно участва в студентските протести през 90-те. От 1996 до 2011 г. е гл. секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, гл. секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В следващите години е инициатор и създател на редица успешни бизнеси. Член на УС на Центъра за икономическо развитие. Учредител е на фондация "Светът на Мария" и дългогодишен активен дарител. Член е на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ). За първи път на тези избори - кандидат от 24 МИР, втори в листата на РБ.

- Г-н Караджов, във всички предизборни програми присъства точката подобряване на бизнес климата. Как развивате тази идея във вашата платформа?
- Вижте, България е в мъртва точка - след 7 г. членство в ЕС и управлението на пет правителства, ако броим и служебните, след стратегии за реиндустриализация и привличане на инвестиции до 2020 г., които поставяха ударение върху няколко сектора. Тези неща не вършат работа. Защото средата за правене на бизнес е силно замърсена заради олигархични влияния и партийни намеси, които пречат да имаме същинско е-правителство и ефективна съдебна система и санитарен минимум корупция. Какво имаме?

Съдебна система с "черен печат"

който не е ясно кога ще бъде премахнат, тъй като мониторингът над правосъдието и вътрешния ред е безсрочен. Ако Европейската комисия (ЕК) ни даде знак, че в даден момент той ще отпадне, това ще насърчи качествените инвеститори. Освен това всеки бизнес има нужда от стабилност - политическа и финансова. Именно мантрата "финансова стабилност + ниски данъци" беше визитната картичка, която всеки финансов министър в последните години показваше на света. Но с рухването на КТБ и това беше поставено под съмнение.
- Какво още липсва, за да просперира нашата икономика?
- Не може икономиката да просперира, след като бизнесът е в режим на оцеляване, а не в режим на Бизнес 2.0. Държавата гледа на предприемачите като на брашнян чувал, който тупа, когато си иска, повечето партии - като на обръчи или касичка, а за една част от хората образът на бизнесмена се припокрива с този на чорбаджията от разказите на Чудомир. Преди няколко дни, по повод едно първично публично предлагане (IPO), счупило всички рекорди по привлечени средства - $25 млрд., на китайската компания Alibaba, се питахме с приятели кога беше последното IPO на Българската фондова борса. Оказа се, че е в края на 2013 г., но като цяло се броят на пръсти. Но всъщност онова, което ме впечатли най-много, е интервю със създателя на Alibaba Джек Ма, в което казва какво ще направи с получените средства. За 10 г.

смята да помогне на 10 млн. малки фирми

да се развият в интернет, да създадат 100 млн. работни места - и да обслужват 1 млрд. потребители по цял свят! Това е истинска цел. А в нашата икономика се разпореждат функционери, но липсват визионери. Същите тези функционери не могат да ви обещаят нищо повече от няколко лева по-високи пенсии, с по някоя десетачка отгоре за майчинство или детски надбавки или кръгла сумичка за първолак. Но те не могат да създадат работни места - освен ако не си ги измислят - които да генерират доходи, а оттам - данъци и потребление. Отнякъде трябва да се започне. Корупцията пречи най-много. Тя е същински бурен, души не само бизнеса, но и всеки от нас, който е търсил някаква услуга от някакво "гише" - държавно или общинско. И кафене да отвориш, и завод, трябва да се подготвиш за нерегламентирани плащания - за да си осигуриш всички необходими разрешителни. А на високите етажи малка група хора разпределя всички обществени ресурси. Затова обществените поръчки и големите инфраструктурни проекти отиват при едни и същи добре подбрани фирми, които се отплащат подобаващо на властимащите. Това трябва да се промени. Така че -

ще започнем от тромавата бюрократична машина

от която искаме да работи като конвейер, не да я движи благоволението на един или друг чиновник. Първо, всички кандидати за държавната администрация трябва да минат през атестацията на единен орган, който ще управлява всички уволнения и назначения, ще е независим, ще е извън партиите и няма да бъде свързан с управляващите по никакъв начин. Второ, създаване на друг орган за обществените поръчки, и трето - е-управление, за да не допускаме ръката на този, който иска удостоверение, разрешително или какъвто и да е документ, да има досег с тази на чиновника.
- Говорите за въвеждане на е-правителство, но може ли да се ангажирате с конкретни срокове?
- Да, за 2 г. Реформаторският блок е в състояние да въведе е-правителство, ако управлява. Ще направим подробен анализ на всички министерства, агенции, НОИ, НАП, общини, както и съдилищата и всички служби докъде са стигнали в този процес. Това ни е необходимо, за да си изясним как впоследствие тези системи да бъдат обвързани и какъв ресурс да бъде заделен - като хора и средства, за целта. До момента имаме куп обществени поръчки за компютри и софтуер и изхарчени между 350 и 500 млн. лева за целта. И нула облекчение на административната тежест за граждани и бизнес като резултат. Изследване от края на август на Центъра за изследване на демокрацията показа нещо невиждано, въпреки че сме "свикнали" България да е в първите топ 3 по корупция. Сега мащабът на административната корупция е толкова голям, че я е превърнал в допълнителен квазиданък - през 2014 г.

94% очакват да им бъде поискано "нещо"

когато са потърсили някаква услуга. Това е нечувано!
- Как очаквате да работи този единен орган за обществени поръчки?
- Например Министерството на регионалното развитие си приготвя конкурсната документация и я изпраща по електронен път на този единен орган. Той събира комисия на случаен принцип, която обработва подадените по електронен път заявления, и се съобщават победителите. От там нататък недоволните могат да обжалват. Но изборът на изпълнителя не трябва да се прави от този, който е изготвил документацията. Това е един от начините бизнесът да усети, че към него се подхожда честно и ще има желание и стимул да инвестира в нови проекти. Защото сега няколко големи фирми, известни на всички, са просто абонирани за големите обществени поръчки в България.
- Каква ще е ролята на българската борса за електроенергия и природен газ? Как ще се отрази работата й на цената на тока?
- Идеята за българска електроенергийна борса не е нечие хрумване със задна цел, а стратегическа цел. Първо, така ще се включим във Вътрешния енергиен пазар на общността, второ, това произтича от изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, свързан и с либерализацията на енергийния пазар. Това ще направи търговията в областта на енергетиката и свързаните с енергопотреблението продукти, включително природен газ, въглища, емисии и зелени сертификати, по-ефективна и по-прозрачна. По отношение на цената на тока, борсата ще работи в посока на истинското му пазарно ценообразуване. Защото сега цената на тока е подвластна на политически хрумвания и, нещо недопустимо, се използва като инструмент за правене на социална политика.
- От цената на тока нека минем към друга тема, която предизвиква високо напрежение - ще запази ли целостта си Реформаторският блок и след изборите?
- Това е един от въпросите, след този за КТБ, който хората ми задават най-често при срещите. Реформаторският блок е коалиция от 7 партии и няма как единодействието да върви гладко. Естествено, че спорим помежду си, но накрая успяваме да постигнем съгласие. Щом 1 г. успяваме да работим заедно, не виждам никаква причина, поради която да не продължим да го правим и занапред.
- При вас ли да очакваме най-големите изненади с преференциалния вот?
- Избирателите на Реформаторския блок са хора, които са наясно кого избират и защо го избират.

В този избор не играят кебапчета

обещания за бонуси към заплати, пликове с пари или торби с продукти. Това е съзнателен граждански избор. Което ни задължава още повече. За първи път се явявам на избори - втори съм в листата на РБ в 24-и МИР в София, и затова в дните до 5 октомври всеки ден имам срещи с хората от района, за да ме видят и преценят. Преференциалното гласуване всъщност е реална конкуренция на личности, състезание, в което смятам, че ще победят най-добрите.
- В програмата ви присъства и идеята за нов Закон за местната власт. Какво ще съдържа той?
- Става въпрос за реална децентрализация на регионално ниво. Областните управители и местните общини трябва да могат сами да решават какви са приоритетните им проекти и за какво да си харчат парите. Другият основен момент е засиленото гражданско участие. Когато има обществен интерес към едни или други въпроси, задължително трябва да има участие на граждански организации с доказан опит в конкретната сфера. Това го показахме при нас, в Реформаторския блок, с политическата иновация Граждански съвет, чийто член съм и аз, която балансира междупартийните отношения в коалицията.
- Най-належащите реформи според вас?
- Реформата в съдебната система е не просто необходима, а задължителна. Убеден съм, че всички в България разбират това. "Кога" е въпрос на съгласие. За да се постигне то, всеки трябва да извърви своя път - за едни е по-дълъг, за други по-къс.
- Питат ли ви симпатизантите за бъдеща коалиция с ГЕРБ и какво им отговаряте?
- В блока има както хора, които приемат взаимодействието с ГЕРБ, така и такива, които не го приемат. ГЕРБ е възможен политически партньор в едно управление - Реформаторите не крием това. Но както и в ГЕРБ, така и в РБ очакваме резултатите от изборите, след които ще стане ясно в каква конфигурация ще е следващото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай