Греда с Плана за възстановяване. Ще изгорим ли?

Няма отговор от Брюксел за предоговарянето

Греда с Плана за възстановяване. Ще изгорим ли? | StandartNews.com

България все още не е получила окончателен отговор от Еврокомисията за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно след изслушването в парламента на служебните министри Атанас Пеканов и Росен Христов.

Под въпрос остава кога ще дойдат парите от втория транш по ПВУ заради все още неприети закони за реформи.

През последните седмици вицепремиерът Пеканов беше сред най-търсените членове на служебния кабинет от депутатите. Заради решението на предишния парламент Планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорен в частта за енергийните проекти и намаляването на въглеродните емисии от въглищните централи, предаде Нова тв.

„Президентът увери, че до края на април ще има напредък по предоговарянето на Плана. Вече е 5-и май и такъв напредък няма. Въпросът е вие ли излъгахте президента, или той излъга нас”, попита Стоян Таслаков от „Възраждане”.

„Напредък има и то сериозен. Представени са проекти, които допринасят. Условието на ЕК е да правим нещо по темата „Декарбонизация”, посочи Пеканов.

До момента България е получила един транш от  2,7 милиарда лева от общо предвидените за страната ни над  12 млрд. „Всички следващи са под риск, ако не си изпълним реформите”, предупреди вицепремиерът.

Ангажимент наложи Пеканов да напусне изслушването си преди края му, което ядоса част от партиите. Час и половина по-късно той се върна. С него в пленарната зала влезе и енергийният министър Росен Христов, който припомни на депутатите за собствеността на въглищните централи.

„Само една е държавна собственост. Останалите 14-15 са частни. И ако искате да ги заставите да работят по някакъв начин, вървим към планова икономика”, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай