Гърдев: Балканският опит за измъкване изигра лоша шега на Скопие

"В тази криза поведението на РСМ трябва да е съобразено със сложния геополитически период, в който се намираме".

Гърдев: Балканският опит за измъкване изигра лоша шега на Скопие | StandartNews.com

"Трябва да имаме абсолютни гаранции, че ще се спазва Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ, че ще бъде спрян езикът на омразата, че ще бъдат спазвани правата на българите в Македония, че ще имаме приятелски съседен народ. Позицията на нашата партия не е да се спира РСМ към ЕС, но тази страна трябва да бъде надежден партньор".

Това каза пред БНР външнополитическият анализатор Димитър Гърдев, международен секретар на "Има такъв народ".

И посочи, че "балканският опит за измъкване е изиграл лоша шега на Скопие": 

"В тази криза поведението на РСМ трябва да е съобразено със сложния геополитически период, в който се намираме. България е сериозна държава, която подкрепя усилията на ЕС, НАТО е фактор за стабилност в региона. Непочтено е да се говори, че защитаването на българските национални интереси е част от хибридната война на Кремъл на Балканите".

В предаването "12+3" анализаторът коментира и войната в Украйна: 

"Дипломатическите усилия не бива да бъдат прекъсвани, защото това е нормалният начин да се спре конфликта. Обстановката обаче не ми дава оптимизъм. Разбираема е активността на турския президент в тази посока. Той иска да вдигне цената си като геополитически партньор и като фактор на стабилност. Турция е неспокойна от развитието на конфликта. През Черно море страната има много интереси. Турция се безпокои за съдбата на Крим, тя има собствена политика там".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай