Гръм в "Панорама"! Ще има ли кабинет

Мария Габриел издаде много интересни неща

Гръм в "Панорама"! Ще има ли кабинет | StandartNews.com

Идва ли нова надежда за държавата от страна на тези политици, които мислят за нея?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е срещал тази вечер с финансовия министър в оставка Асен Василев. Това стана ясно от думите на водещия на "Панорама" Бойко Василев в интервюто му с вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Тя не отрече.

"Ние трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Ние бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес ние заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност", заяви тя.

"Моят ход аз го направих, когато върнах мандата изпълнен при президента. С този ход аз дадох шанс преговорите да продължат до последния момент. И по Конституция съставът на правителството става ясен, когато вече е в Народното събрание“, посочи тя.

„Де факто във вторник, давайки списък с имена, аз също исках да поема своята отговорност и да кажа – ние нямаме право да не отговорим на онези 40%, които не искат избори“, обясни Габриел.

„Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори преди да е изчерпана възможността за нови преговори. Няма нито едно име, което да не е дискутирано. Тези министри, които искат да се оттеглят, са министри, които са поели отговорност преди 9 месеца за 18-месечен период“, припомни тя.

„В продължение на няколко дни ние водихме много конструктивни преговори. Още на 15 март имахме почти финален текст на споразумение и състав на правителство. След този ден се създаде това отчетливо усещане за губене на време или тласкане към втория мандат“, заяви вицепремиерът.

По думите ѝ, това, което не е било финализирано в споразумението, са крайна дата за реформата в службите и въпросът за следствената тайна.

По отношение на Министерски съвет останали да бъдат дискутирани още две имена. „В този момент дори имах и друго предложение – да остане сегашният състав на правителството, да си дадем още няколко дни да се финализира споразумението, и в него вече има много ясни механизми“, посочи Габриел.

Според нея по време на преговорите се е създало усещане че се губи време, за да се изчерпи първият мандат и да се отиде към втори.

Двете имена, които останали недоговорени, били за Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката.

„Оценявам високото доверие, което имам от страна на Бойко Борисов. Това доверие ме кара да се чувствам отговорна за решенията, които взимам. Тези решения са и мои решения. В правителството не участва само Мария Габриел. Зад нея има парламентарна група с най-голям брой в Народното събрание“, изтъкна тя.

По отношение на исканото извинение от Асен Василев заради думите му към нея Габриел посочи: „Аз не искам лично извинение. Аз искам извинение за две неща. За всички онези жени и майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно правителство и един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя“.

На въпрос дали би приела Асен Василев да е част от нейното правителство тя отговори: „Когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а и към хората, които са зад него – партията, електората, тогава е хубаво да мерим думите си и да не се оказваме в ситуации, в които е много трудно връщането назад“.

„Оставам за разговори“, увери тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай