Готвят патриот за шеф на българите в чужбина

Готвят патриот за шеф на българите в чужбина | StandartNews.com

Четирима от общо девет кандидати за председател на Държавната комисия за българите в чужбина (ДАБЧ) ще бъдат представени на премиера Бойко Борисов. Както е известно, изслушването на претендентите за поста се проведе на 9 февруари, а членовете на комисията подготвят доклади с резултатите им до вицепремиера Меглена Кунева. Очаква се следващата седмица тя да представи на премиера резултатите от интервютата на кандидатите. Още в деня на изслушването ДАБЧ е била залята с доноси срещу мераклиите за оглавяването й.

А организации и обществени съвети от различни краища на света са изпратили писма в полза на отделни кандидати. Заради напрежението по изслушването от комисията са се отказали да правят онлайн излъчване на интервютата с кандидатите. Видеото в мрежата в реално време можело да отреже равния старт на кандидатите, тъй като първият по жребий щял да бъде най-онеправдан. Веднага след края на интервютата цялата стенограма е била публикувана на сайта на ДАБЧ. С най-добри показатели от изслушването са Борис Вангелов, Кирил Радев, Димитър Владимиров и Спас Ташев.

По неофициална и неокончателна информация точно Вангелов, който е областен координатор на ВМРО за Велико Търново и региона, е с най-големи шансове за шеф на ДАБЧ. Той е лансирал част от законодателната инициатива на Патриотичния фронт за по-улеснена процедура за издаване на гражданство на наши сънародници зад граница. Според предложението на Патриотите сънародниците ни в Македония могат да получават статут не само чрез доказателства с документи, а и с интервю и декларация, за която ще се носи наказателна отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай