Горов: "Тефтерчето" е показателно за управлението на ГЕРБ

Горов: "Тефтерчето" е показателно за управлението на ГЕРБ | StandartNews.com

София. "Тефтерчето на Златанов показва как се е случвало управлението на ГЕРБ. Необходимо е да се види какво точно пише в него и имам пълно доверие в българските институции за взeмането на необходимите мерки." Това заяви народният представител от ПГ на КБ Димитър Горов в eфира на БНР.

На въпрос дали ще се гласува изключването на Искра Фидосова от списъка на народните представители без ГЕРБ в пленарна зала, Горов отговори, че напускането на един народен представител от НС е редно да става в присъствието на парламентарната група, от която е депутатът. „Ако има искане обаче от госпожа Фидосова, внесено в НС, то ще влезе в дневният му ред", каза още той.

Помолен да коментира призива за смирение от страна на лидера на ГЕРБ, социалистът заяви, че звучи странно точно от устата на Борисов, който е бил двигателят на противопостяване на политическите формации в предишното НС. Той обаче поясни, че ако към днешна дата той е осъзнал тежката икономическа и политическа ситуация в България, в която, по думите му, трябва да се ползва целия потенциал на нацията - може да има диалог, но само в парламента, по конкретни политики, по важни теми. Според народния представител безсмислени диалози само ще ескалират напрежението. „България се нуждае от конкретни решения в различни сфери като икономиката", заяви Горов.

На въпрос какво са готови да направят народните представители от КБ, за да има диалог и ще бъде ли внесен Изборният кодекс за обсъждане, за да върнат ГЕРБ в НС, той категорично заяви, че „разговор под условие и натиск не може да има по никакъв начин". „Не е нормално да има условия на една парламентарна група за влизането и в НС. В дневния ред има и редица други важни теми", допълни народният представител.

Той обясни, че обсъждането на Изборния кодекс вече върви и се прави всичко възможно да се поканят колкото може повече неправителствени организации и да се чуят колкото се може повече мнения. Според него исканията на участниците в преговорите за промени в кодекса са много разнопосочни и процесът трябва да върви максимално публично и прозрачно. Той допълни, че няма проблем и тази точка да е част от дневния ред, но не може тя да е условие за влизането на ГЕРБ в пленарна зала.

По негово мнение обаче промяната на Изборния кодекс не е единственото искане на българските граждани. Той обясни, че при срещи с граждани в избирателните региони са изразени и други искания, които са вързани с цената на тока, майчинските, заплатите, пенсиите, нивото на безработицата, тежките проблеми които имат българските граждани с банковите институции.

По думите му, ако ГЕРБ иска да е една смислена, нормална, работеща опозиция, нейната роля е в парламента, за да подкрепи тези предложения, или да ги отхвърли, ако сметнат, че са безсмислени. „НС има определени задачи и ангажименти, които трябва да изпълнява", категоричен бе социалистът.

„Всички социални ангажименти, които сме поели в предизборната ни кампания, сега се реализират чрез конкретни решения в НС. Нормално е две политически формации като ляво и дясно да имат различно мнение по конкретни мерки", заяви народният представител. Според него диалог не значи безпринципно съгласие, а когато има разумни предложения, те да бъдат подкрепени, независимо от кого са.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай