Четвъртък,

Горещи данни! Слави мина БСП

От: СТАНДАРТ -
1651
Горещи данни! Слави мина БСП
A
A
A

Горещо социологическо проучване пусна "Галъп". То показва, че "Продължаваме промяната" е убедително пред ГЕРБ с 5 процентни пункта, трета сила е ДПС. Но Слави вече изпреварва БСП.  

https://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/5fcf912ad2a5cde0497d9da55aff5f21.png

Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6% от пълнолетните българи, на втората позиция са ГЕРБ – с 14,2%. Данните са на база всички имащи право на глас у нас в открит въпрос. 7,9% посочват ДПС, 6,1% – ИТН. БСП е с 5,5%, ДБ – с 3,4%, „Възраждане“ – с 2,5%, ВМРО – с 1,1% и „Изправи се.БГ“ – с 1% от всички имащи право на глас, сочат данните на "Галъп"

Най-голямото натрупване, по традиция, е при онези, които заявяват, че няма да гласуват или не биха подкрепили никого – общо 35,2%.

Данните са от редовното месечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по метода “лице в лице”, представително за пълнолетното население на страната. Агенцията следи този показател всеки месец в три десетилетия. Трендовете в последните месеци показват постепенно излизане от политизацията, която обикновено характеризира околоизборни периоди, и установяване на определени нива на подкрепа за партиите.

„Продължаваме промяната“ запазва преднината, „ножицата“ с ГЕРБ от над 5 пункта укрепва в този месец.

Индикаторите, които агенцията ползва обаче, показват различна степен на твърдост на различните електорати. Например, този на ПП е още по-скоро мрежа, отколкото твърд електорат. Подкрепата за друга още изграждаща се формация като „Възраждане“ вероятно пък остава донякъде скрита и би проявила своята мобилизация в конкретно положение на избори. Нишата на „Възраждане“, отчетена в нивата на общо доверие към партията, се е увеличила три пъти в последната година.

Следва да се има предвид, че 66% у нас са срещу зеления сертификат, а в негова подкрепа се обявяват 23,6%, докато останалите се колебаят. Това означава, че анонсът на правителството за срочно отпадане на сертификата e в съзвучие с обществените настроения и е дошъл навреме.

Перспективата за нови предсрочни избори обаче се отхвърля категорично. 55,6% от запитаните са против нови избори, 17,5% приемат подобна перспектива. Останалите се затрудняват да формират мнение. Това означава и умора от отминалата година на избори, и липса на жизнена политическа алтернатива в масовите очи.

Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 3 и 11 февруари 2022 г. сред 803 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички